Zdravim mistni odborniky!
Jelikoz jsem nebyl schopny najit odpoved na moje otazky, zkusim se zeptat tady:
1 - Jaka je ocekavatelna rezie sitoveho provozu generovaneho Zabbixem pri pouziti obecnych sablon a defaultniho nastaveni pro X monitorovanych hostu?
Jedna se mi o obecnou kalkulaci, na zaklade ktere budeme moci odvozovat dopad optimalizaci, tykajici se omezeni datoveho toku
(a pripadne poctu tcp sessions), vytvareneho Zabbix monitoringem.
2 - O kolik realne muzeme snizit mnozstvi dat prenasene Zabbix serverem pomoci snizeni cetnosti dotazu, pripadne snizenim poctu itemu?
Zadani je zredukovat datovy tok z/do zabbix serveru. V soucasne dobe mame aktivnich cca 700 hostu a 29000 itemu a datovy tok cca 3 Mb/s IN a 1 Mb/s OUT
(dat. tok jsme meli puvodne cca dvojnasobny).
Jedna se o mix VM (win, lin), fyz. serveru, webu a docker kontejneru. Samozrejme chceme zachovat realne funkcni a pouzitelny monitoring, nechceme snizovat rezii za kazdou cenu.
Budu rad za Vas pohled na vec, pripadne za nasmerovani, jak o tomto premyslet, dekuji.
Jakub
Jelikoz jsem nebyl schopny najit odpoved na moje otazky, zkusim se zeptat tady:
1 - Jaka je ocekavatelna rezie sitoveho provozu generovaneho Zabbixem pri pouziti obecnych sablon a defaultniho nastaveni pro X monitorovanych hostu?
Jedna se mi o obecnou kalkulaci, na zaklade ktere budeme moci odvozovat dopad optimalizaci, tykajici se omezeni datoveho toku
(a pripadne poctu tcp sessions), vytvareneho Zabbix monitoringem.
2 - O kolik realne muzeme snizit mnozstvi dat prenasene Zabbix serverem pomoci snizeni cetnosti dotazu, pripadne snizenim poctu itemu?
Zadani je zredukovat datovy tok z/do zabbix serveru. V soucasne dobe mame aktivnich cca 700 hostu a 29000 itemu a datovy tok cca 3 Mb/s IN a 1 Mb/s OUT
(dat. tok jsme meli puvodne cca dvojnasobny).
Jedna se o mix VM (win, lin), fyz. serveru, webu a docker kontejneru. Samozrejme chceme zachovat realne funkcni a pouzitelny monitoring, nechceme snizovat rezii za kazdou cenu.
Budu rad za Vas pohled na vec, pripadne za nasmerovani, jak o tomto premyslet, dekuji.
Jakub
eg vacsinou byva problem otvorit komunikaciu zabbix server/proxy > 1000 x IP:10050. V pripade aktivnych agentov je komunikacia smerom na zabbix/proxy - inciuje ju agent a je lahsie presvedcit siete na otovrenie tejto komunikacie ( "many to one" oproti "one to many" ) Nepotrebujes vela pollerov ( cpu, ram, load , etc ). Staci ze snmp, http agent, jmx, simple check a dalsie ine su pasivne.
Comment