5 Aktualizacja masowa

Przegląd

Czasami możesz chcieć naraz zmienić pewien atrybut dla wielu hostów. Zamiast otwierać każdy host do edycji z osobna, możesz skorzystać z funkcji aktualizacji masowej.

Korzystanie z masowej aktualizacji

Aby przeprowadzić masową aktualizację wybranych hostów:

  • Zaznacz pola wyboru przed hostami, które chcesz zaktualizować, na liście hostów
  • Kliknij opcję Masowa aktualizacja poniżej listy
  • Przejdź do karty zawierającej wymagane atrybuty (Host, IPMI, Tags, Macros, Inventory, Encryption lub Value mapping)
  • Zaznacz pola wyboru dowolnych atrybutów, które chcesz zaktualizować, i wprowadź dla nich nowe wartości

Po wybraniu odpowiedniego przycisku aktualizacji powiązań z szablonami dostępne są następujące opcje:

  • Link - określ dodatkowe szablony, które mają zostać powiązane
  • Replace - określ szablony, które mają zostać powiązane, jednocześnie odłączając wszystkie szablony powiązane wcześniej z hostami
  • Unlink - określ szablony, które mają zostać odłączone

Aby określić szablony do powiązania lub odłączenia, zacznij wpisywać nazwę szablonu w polu autouzupełniania, aż pojawi się lista rozwijana z pasującymi szablonami. Przewiń listę, aby wybrać wymagany szablon.

Opcja Clear when unlinking umożliwia nie tylko odłączenie wcześniej powiązanych szablonów, ale także usunięcie wszystkich encji odziedziczonych z tych szablonów (pozycji, wyzwalaczy itd.).

Po wybraniu odpowiedniego przycisku aktualizacji grup hostów dostępne są następujące opcje:

  • Add - określ dodatkowe grupy hostów spośród istniejących lub wprowadź całkowicie nowe grupy hostów dla hostów;
  • Replace - usuń hosta ze wszystkich istniejących grup hostów i zastąp je grupą lub grupami określonymi w tym polu (istniejącymi lub nowymi grupami hostów);
  • Remove - usuń określone grupy hostów z hostów.

Pola te obsługują autouzupełnianie - rozpoczęcie wpisywania tekstu powoduje wyświetlenie listy rozwijanej z pasującymi grupami hostów. Jeśli grupa hostów jest nowa, również pojawi się na liście rozwijanej i będzie oznaczona ciągiem (new). Przewiń listę, aby ją wybrać.

Po wybraniu odpowiedniego przycisku aktualizacji tagów dostępne są następujące opcje:

  • Add - dodaj nowe tagi do hostów;
  • Replace - usuń wszystkie istniejące tagi z hosta i zastąp je tagiem lub tagami określonymi poniżej;
  • Remove - usuń określone tagi z hostów.

W tagach są obsługiwane makra użytkownika, makra {INVENTORY.*}, makra {HOST.HOST}, {HOST.NAME}, {HOST.CONN}, {HOST.DNS}, {HOST.IP}, {HOST.PORT} i {HOST.ID}. Należy pamiętać, że tagi o tej samej nazwie, ale różnych wartościach, nie są uznawane za „duplikaty” i można je dodawać do tego samego hosta.

Po wybraniu odpowiedniego przycisku aktualizacji makr dostępne są następujące opcje:

  • Add - określ dodatkowe makra użytkownika dla hostów. Jeśli pole wyboru Update existing jest zaznaczone, wartość, typ i opis określonej nazwy makra zostaną zaktualizowane. Jeśli pole nie jest zaznaczone, makro o tej nazwie, które już istnieje na hoście lub hostach, nie zostanie zaktualizowane.
  • Update - zastąp wartości, typy i opisy makr określonych na tej liście. Jeśli pole wyboru Add missing jest zaznaczone, makro, które wcześniej nie istniało na hoście, zostanie dodane jako nowe makro. Jeśli pole nie jest zaznaczone, zostaną zaktualizowane tylko makra, które już istnieją na hoście.
  • Remove - usuń określone makra z hostów. Jeśli pole wyboru Except selected jest zaznaczone, wszystkie makra z wyjątkiem określonych na liście zostaną usunięte. Jeśli pole nie jest zaznaczone, zostaną usunięte tylko makra określone na liście.
  • Remove all - usuń wszystkie makra użytkownika z hostów. Jeśli pole wyboru I confirm to remove all macros nie jest zaznaczone, otworzy się nowe okno podręczne z prośbą o potwierdzenie usunięcia wszystkich makr.

Aby można było przeprowadzić masową aktualizację pól inwentaryzacji, opcja Inventory mode powinna być ustawiona na „Manual” lub „Automatic”.

W przypadku aktualizacji map wartości dostępne są przyciski z następującymi opcjami:

  • Add - dodaj mapy wartości do hostów. Jeśli zaznaczysz opcję Update existing, wszystkie właściwości mapy wartości o tej nazwie zostaną zaktualizowane. W przeciwnym razie, jeśli mapa wartości o tej nazwie już istnieje, nie zostanie zaktualizowana.
  • Update - zaktualizuj istniejące mapy wartości. Jeśli zaznaczysz opcję Add missing, mapa wartości, która wcześniej nie istniała na hoście, zostanie dodana jako nowa mapa wartości. W przeciwnym razie zostaną zaktualizowane tylko mapy wartości, które już istnieją na hoście.
  • Rename - nadaj nową nazwę istniejącej mapie wartości
  • Remove - usuń określone mapy wartości z hostów. Jeśli zaznaczysz opcję Except selected, wszystkie mapy wartości zostaną usunięte z wyjątkiem tych, które zostały określone.
  • Remove all - usuń wszystkie mapy wartości z hostów. Jeśli pole wyboru I confirm to remove all value maps nie jest zaznaczone, otworzy się nowe okno podręczne z prośbą o potwierdzenie usunięcia.

Po wprowadzeniu wszystkich wymaganych zmian kliknij opcję Update. Atrybuty zostaną odpowiednio zaktualizowane dla wszystkich wybranych hostów.