5 Wat is er nieuw in Zabbix 6.4.0

Zie breaking changes voor deze versie.

De nieuwe versie heeft een bijgewerkte menu-indeling, met de volgende wijzigingen:

  • Dashboards zijn nu een menu-item van het hoogste niveau (eerder Dashboard onder het Monitoring-menu).
  • Er is een nieuw menu-item van het hoogste niveau toegevoegd, genaamd Alerts, dat submenu's bevat die verband houden met alarmering, zoals Acties, Mediatypen en Scripts.
    • Acties heeft een submenu met alle soorten acties (inclusief Serviceacties, eerder onder Services).
  • Er is een nieuw menu-item van het hoogste niveau toegevoegd, genaamd Gebruikers, dat submenu's bevat die verband houden met gebruikersbeheer, zoals Gebruikersgroepen, Gebruikersrollen, Gebruikers, API-tokens en Authenticatie.
  • Een nieuw menu met de naam Gegevensverzameling vervangt het vorige menu Configuratie en bevat subsecties die betrekking hebben op het configureren van gegevensverzameling (met acties verplaatst naar Alerts).

Andere wijzigingen zijn onder meer:

  • De sectie Audit is hernoemd naar Auditlogboek onder Rapporten.
  • Het menu Beheer bevat niet langer submenu's die verband houden met alarmering en gebruikersbeheer. Ook:
  • Schoonmaak, Macro's en Auditlogboek, die eerder submenu's waren van Beheer -> Algemeen, zijn één niveau omhoog verplaatst en zijn nu submenu's van Beheer.

Het nieuwe menu in zijn geheel is te zien in frontendsecties.

Merk op dat de toegang tot het nieuwe menu afhankelijk is van het gebruikerstype en de gedefinieerde gebruikersrol (zie Machtigingen voor meer details).

Oorzaken- en symptoomproblemen

De nieuwe versie wordt geleverd met een optie om problemen als oorzaak- of symptoomproblemen te markeren.

Bijvoorbeeld, een stroomstoring kan de werkelijke oorzaak zijn waarom sommige hosts onbereikbaar zijn of sommige services zijn uitgeschakeld. In dit geval kunnen de problemen "host is onbereikbaar" en "service is uitgeschakeld" worden geclassificeerd als de symptoomproblemen van "stroomstoring" - het oorzaakprobleem.

Symptoomproblemen worden gegroepeerd onder het oorzaakprobleem en worden dienovereenkomstig gemarkeerd, met een pictogram, kleinere lettergrootte en een andere achtergrond. Het oorzaakprobleem heeft een nummer dat aangeeft hoeveel symptomen eraan zijn toegeschreven.

Standaard worden alle nieuwe problemen geclassificeerd als oorzaakproblemen. Het is mogelijk, in Monitoring -> Problemen, om bepaalde problemen handmatig opnieuw te classificeren als symptoomproblemen van het oorzaakprobleem.

Het is ook mogelijk om een symptoomprobleem terug te zetten naar een oorzaakprobleem.

Nieuwe {EVENT.CAUSE.*} macro's maken het mogelijk om naar het oorzaakevenement te verwijzen in de meldingen van het symptoomevenement, terwijl {EVENT.SYMPTOMS} het mogelijk maakt om een lijst van symptomen op te halen in de berichten van het oorzaakevenement.

Zie ook: Oorzaken- en symptoomproblemen.

Streamen naar externe systemen

Het is nu mogelijk om itemwaarden en gebeurtenissen van Zabbix naar externe systemen te streamen via HTTP (zie protocol details). De tagfilter kan worden gebruikt om subsets van itemwaarden of gebeurtenissen te streamen.

Deze functie heeft momenteel experimentele status.

De volgende stappen zijn vereist om gegevensstreaming naar een extern systeem te configureren:

  • Zorg ervoor dat er een extern systeem is ingesteld om gegevens van Zabbix te ontvangen (zie de documentatie van een eenvoudige ontvanger).
  • Stel het vereiste aantal connector-werkers in Zabbix in (zie StartConnectors in zabbix_server.conf). Herstart de Zabbix-server.
  • Configureer een nieuwe connector in Zabbix (Beheer -> Algemeen -> Connectors) met de URL van de ontvanger en andere parameters.

Nadat de connector is opgeslagen, begint Zabbix gegevens naar de gegevensontvanger te sturen.

Zie ook: Streamen naar externe systemen

In deze ontwikkeling zijn twee nieuwe processen aan de Zabbix-server toegevoegd: connector manager en connector worker. Een nieuw intern Zabbix-item zabbix[connector_queue] maakt het mogelijk om het aantal in de connectorwachtrij ingevoerde waarden te controleren.

Gebruikersvoorziening voor LDAP/SAML

Het is nu mogelijk om just-in-time (JIT) gebruikersvoorziening te configureren voor LDAP/SAML-gebruikers. In dit geval is het niet vereist dat een gebruiker al in Zabbix bestaat. Het gebruikersaccount kan worden aangemaakt wanneer de gebruiker voor de eerste keer inlogt op Zabbix.

Naast automatische gebruikersaanmaak en -bijwerking biedt de nieuwe functionaliteit ook de mogelijkheid om gebruikersgroep en gebruikersmedia-overeenkomst tussen LDAP/SAML en Zabbix te specificeren.

Voorziene gebruikers worden gemarkeerd in de gebruikerslijst met een datuminvoer in een nieuwe kolom Voorzien. Ook is er een optie Nu voorzien toegevoegd aan de gebruikerslijst om gebruikers bij te werken die zijn aangemaakt vanuit LDAP.

Zie ook:

Geoptimaliseerde SNMP-ontdekking en -verzameling

SNMP-ontdekking en gegevensverzameling zijn bijgewerkt om gebruik te maken van native SNMP bulkverzoeken (GetBulkRequest-PDUs), beschikbaar in SNMP-versies 2/3.

Een GetBulk-verzoek in SNMP voert meerdere GetNext-verzoeken uit en retourneert het resultaat in één respons. Eerder gebruikte alleen het SNMP discovery[] item in Zabbix GetBulk-verzoeken; het was niet beschikbaar voor reguliere SNMP-items en ook ontdekte SNMP-items moesten onafhankelijk aanvragen doen bij de apparaten.

Met het nieuwe SNMP walk[OID1,OID2,...] item wordt het mogelijk om gegevens in één verzoek te verzamelen en de respons zoals nodig te parseren, zonder extra verzoeken naar apparaten. Bijvoorbeeld,

walk[1.3.6.1.2.1.2.2.1.2,1.3.6.1.2.1.2.2.1.3]

retourneert een meerregelige lijst met interfacenamen en -typen. Met behulp van de preprocessing-opties van Zabbix kan de respons van dit item worden gebruikt om interfaces te ontdekken, ontdekte items te maken en hun waarden in te vullen. Merk op dat de ontdekkingsregel in dit geval een afhankelijke ontdekkingsregel moet zijn van het walk[] hoofditem en itemprototypes moeten afhankelijke itemprototypes zijn van het walk[] hoofditem.

Om deze functionaliteit mogelijk te maken, zijn twee nieuwe preprocessing-stappen toegevoegd:

  • SNMP-walk-waarde - extracteer en formatteer de SNMP-walk-waarde aan de hand van de gespecificeerde OID/MIB-naam;
  • SNMP walk naar JSON - converteer SNMP-walk-waarden naar JSON. Deze stap kan worden gebruikt bij low-level discovery van SNMP-OIDs.

Het walk[] item retourneert de uitvoer van het snmpwalk-hulpprogramma met de parameters -Oe -Ot -On. MIB-namen worden ondersteund als parameters; dus walk[1.3.6.1.2.1.2.2.1.2] en walk[ifDescr] zullen dezelfde uitvoer retourneren. Als meerdere OIDs/MIBs zijn gespecificeerd, bijvoorbeeld walk[ifDescr,ifType,ifPhysAddress], dan is de uitvoer een geconcateneerde lijst.

Dit item gebruikt GetBulk-verzoeken met SNMPv2- en v3-interfaces en GetNext voor SNMPv1-interfaces; de maximale herhalingwaarde voor GetBulk-verzoeken wordt geconfigureerd op het SNMP-interface niveau.

De vorige optie "gebruik bulkverzoeken" in Zabbix is behouden gebleven (onder een nieuwe naam "gebruik gecombineerde verzoeken"). Dit heeft op geen enkele manier betrekking op native SNMP bulkverzoeken; het is de eigen manier van Zabbix om meerdere SNMP-verzoeken te combineren.

Zie ook:

Draad-gebaseerde voorverwerkingswerkers

De voorverwerking van itemwaarden is herschreven om draad-gebaseerde voorverwerkingswerkers te gebruiken voor verbeterde paralleliteit en verminderde overhead. Deze ontwikkeling moet helpen voorkomen dat de langdurige voorverwerking van één item andere vertraagt.

Deze wijziging voegt een nieuwe vereiste bibliotheek toe voor de Zabbix-server/proxy - libevent_pthreads.

Zie ook: Details over voorverwerking.

Contextmenu

Contextmenu's voor items, hosts en gebeurtenissen zijn functioneler geworden.

Nieuwe opties

  • Het host-contextmenu biedt nu opties om naar de lijsten van host-items, triggers, ontdekkingsregels of webscenario's te navigeren om snel toegang te krijgen tot de configuratie van de vereiste entiteit.

  • Het item-contextmenu biedt nu opties om:

    • alle triggers gebaseerd op een item te zien en naar de configuratie van een van hen te navigeren;
    • een nieuwe trigger, een afhankelijk item of een ontdekkingsregel te maken op basis van het item;
    • over te schakelen naar de sectie Laatste gegevens gefilterd op de huidige host en het item.
  • Het event-contextmenu biedt nu opties om:

    • een probleem te erkennen of bij te werken;
    • alle items te zien die worden gebruikt door een probleemtrigger en naar de configuratie van een van hen te navigeren;
    • problemen als symptoom of oorzaak te markeren.

Merk op dat de koppelingen naar de configuratiesectie alleen zichtbaar zijn voor gebruikers met het beheerdersniveau en superbeheerdersniveau met voldoende rechten.

Aangepaste koppelingen

Het host-contextmenu en het event-contextmenu kunnen verder worden aangepast door aangepaste koppelingen toe te voegen. In de sectie Meldingen → Scripts van het menu, is het nu mogelijk om een globaal script van het nieuwe type URL toe te voegen. Indien geconfigureerd, zullen dergelijke koppelingen zichtbaar zijn in het contextmenu van overeenkomende hosts/probleemgebeurtenissen.

Configureerbare trigger-URL-label

Bij het configureren van een trigger is het nu mogelijk om een aangepast label aan een trigger-URL toe te voegen. Indien geconfigureerd, wordt het aangepaste label weergegeven in plaats van het standaardlabel (Trigger-URL) in het event-contextmenu.

Er is een nieuwe {TRIGGER.URL.NAME}-macro voor trigger-URL-labels geïntroduceerd. Deze macro wordt ondersteund in alle plaatsen die momenteel worden ondersteund door de bestaande macro {TRIGGER.URL}.

Extra item-menu locatie

Het item-contextmenu is nu ook beschikbaar in:

  • Gegevensverzameling → Hosts → Items
  • Gegevensverzameling → Hosts → Ontdekkingsregels → Item-prototypesfrontend

Dashboard widgets

Veilige wachtwoordwijziging

Bij het wijzigen van uw gebruikerswachtwoord in Gebruikersprofiel of Gebruikersconfiguratie (voor gebruikers met de Superbeheerderrol), vraagt Zabbix nu om het huidige (oude) wachtwoord en controleert het om wijzigingen toe te staan. Bij een succesvolle wachtwoordwijziging wordt de gebruiker uitgelogd bij alle actieve sessies. Merk op dat het wachtwoord alleen kan worden gewijzigd voor gebruikers die Zabbix gebruiken voor interne authenticatie.

CSRF-tokens

Voor verbeterde beveiliging tegen CSRF (Cross-Site Request Forgery) aanvallen, gebruikt de Zabbix frontend nu willekeurig gegenereerde CSRF-tokens in plaats van statische sessiegebaseerde tokens.

Dynamische achtergrondkleur voor Itemwaarde-widget

De Itemwaarde widget staat nu toe om een dynamische achtergrondkleur te configureren op basis van de ingestelde drempels en de laatst ontvangen waarde.

Usability-updates voor Grafiek-widget

Bij het configureren van een Grafiek widget, is het nu mogelijk om gegevenssets een aangepaste naam te geven door het Label voor gegevensset aan te passen. Dit maakt het gemakkelijker om gegevenssets te identificeren in widgetconfiguratie, evenals geaggregeerde gegevenssets in de grafiek Legenda.

De functionaliteit voor automatisch aanvullen van de widget is ook verbeterd. De suggesties voor het veld Itempatroon geven nu alleen de items weer die behoren tot de hosts die zijn geselecteerd in het veld Hostpatroon.

Aantal decimalen voor itemwaarden in Top hosts-widget

Bij het configureren van kolommen van het gegevenstype "Itemwaarde" in de Top hosts widget, is het nu mogelijk om aan te geven hoeveel decimalen er met de waarde worden weergegeven.

Dynamisch itemveld hernoemd

Het veld dat dynamische widgets mogelijk maakt, is hernoemd van Dynamisch item naar Schakel hostselectie in voor meer duidelijkheid.

Automatisering voor Gmail/Office365 media types

Gebruikers van Gmail of Office365 kunnen nu profiteren van eenvoudigere configuratie van media types. Het nieuwe veld E-mailprovider in de configuratie van de e-mail media type maakt het mogelijk om vooraf geconfigureerde opties te selecteren voor Gmail en Office 365 (naast de optie "Generieke SMTP" die zoals voorheen werkt).

Bij het selecteren van de opties voor Gmail/Office365 is het alleen vereist om het afzender e-mailadres/wachtwoord op te geven om een werkende media type te maken.

Als het e-mailadres/wachtwoord wordt opgegeven, kan Zabbix automatisch alle vereiste instellingen voor Gmail/Office365 media types invullen met de daadwerkelijke/aanbevolen waarden, d.w.z. SMTP-server, SMTP-serverpoort, SMTP-helo en Verbinding beveiliging. Vanwege deze automatisering worden deze velden zelfs niet weergegeven, maar het is mogelijk om de SMTP-server- en e-mailgegevens te zien in de lijst met media types (zie de kolom Details).

Merk ook op dat:

  • Het wachtwoord is niet vereist voor de relay-opties.
  • Voor Office365 relay wordt de domeinnaam van het opgegeven e-mailadres gebruikt om dynamisch de SMTP-server in te vullen (d.w.z. "example.com" vervangen door de werkelijke waarde in example-com.mail.protection.outlook.com).
  • De SMTP-helo-waarde is de domeinnaam die is afgeleid van het opgegeven e-mailadres.

In andere wijzigingen:

  • Het veld SMTP-e-mail heet nu gewoon E-mail.
  • Het veld SMTP-helo is nu optioneel (indien leeg, wordt het domeindeel van het afzender e-mailadres verzonden).
  • Nieuwe standaard media types zijn toegevoegd: Gmail, Gmail relay, Office365, Office365 relay.
  • In nieuwe installaties zijn alle media types standaard uitgeschakeld.
  • In gebruikersmedia, waar specifieke ontvangersadressen worden gespecificeerd, kunnen alleen ingeschakelde media types worden geselecteerd.
  • In gebruikersmedia wordt nu een geel pictogram en een statuskolom weergegeven om aan te geven of de media type is uitgeschakeld.

Zie ook:

Meldingsmacro's in waarschuwingsscripts

Waarschuwingsscriptparameters ondersteunen nu gebruikersmacro's en alle ingebouwde macro's die worden ondersteund in Zabbix-meldingen (inclusief in op triggers gebaseerde, autoregistratie, ontdekking, interne en service-meldingen), naast de eerder ondersteunde {ALERT.*} macro's.

Het testformulier voor meldingsscripts is bijgewerkt om het specificeren van aangepaste parameterwaarden voor de testprocedure toe te staan.

Interface niet vereist voor sommige controles

Het is niet langer vereist om een interface te definiëren bij het maken van items van het volgende type:

  • Eenvoudige controle
  • Externe controle
  • SSH-agent
  • Telnet-agent

Het veld voor de interface is voor deze items niet langer verplicht. Het is nu ook mogelijk om een optie "Geen" te selecteren in het interfaceveld.

Onmiddellijke vernieuwing van actieve controles

Eerder ontving de Zabbix-agent (in actieve modus) om de twee minuten (standaard) een volledige kopie van de configuratie van de Zabbix-server of Zabbix-proxy. Door de invoering van incrementele configuratiesynchronisatie wordt de volledige configuratie niet langer verzonden als er geen wijzigingen zijn in host- of wereldwijde reguliere expressies, waardoor het standaardsynchronisatie-interval is teruggebracht tot 5 seconden.

Het ondersteunde 'RefreshActiveChecks'-parameter in een Zabbix-agent configuratiebestand heeft nu een standaardwaarde van 5 seconden (voorheen 120).

Het JSON-protocol voor actieve agentcontroles is bijgewerkt om config_revision en session ID op te nemen. Voor meer informatie, zie Passieve en actieve agentcontroles.

Optimalisatie van de waardecache

Eerder was de waardecache geoptimaliseerd voor het werken met vaak veranderende gegevens. Waarden voor items die minder vaak dan dagelijks werden bijgewerkt, werden uit de waardecache verwijderd.

Nu is de waardecache geoptimaliseerd voor een breder scala aan monitoringspatronen. Itemwaarden blijven in de waardecache totdat het item is verwijderd of totdat de itemwaarde buiten het tijds- of tellingsbereik valt zoals gespecificeerd in de trigger/berekend item expressie.

Voor meer informatie, zie Waardecache.

Geoptimaliseerde proxyconfiguratie-update

In eerdere Zabbix-versies stuurde de server telkens wanneer de configuratie wordt gesynchroniseerd een volledige kopie van de configuratie naar de proxy.

Dit is nu vervangen door een incrementele update van de proxyconfiguratie. Tijdens een configuratiesynchronisatie worden alleen de gewijzigde entiteiten bijgewerkt (dus als er geen entiteiten zijn gewijzigd, wordt er niets verzonden). Deze aanpak maakt het mogelijk om middelen te besparen en een kleinere interval (bijna direct) in te stellen voor de proxyconfiguratie-update.

Voor meer details, zie Synchronisatie van monitorconfiguratie.

Configuratieparameters

De parameter ProxyConfigFrequentie bepaalt hoe vaak de proxyconfiguratie wordt gesynchroniseerd met de server (nu standaard elke 10 seconden).

Merk op dat ProxyConfigFrequentie:

  • de serverparameter is voor passieve proxies;
  • de proxyparameter is voor actieve proxies.

Op actieve proxies is ProxyConfigFrequentie een nieuwe parameter en moet worden gebruikt in plaats van de nu verouderde ConfigFrequentie.

Als zowel ProxyConfigFrequentie als ConfigFrequentie worden gebruikt, zal de proxy een foutmelding genereren en stoppen.

Ook is de standaardwaarde van CacheUpdateFrequentie op de server verlaagd van 60 naar 10 seconden.

Hogere limiet voor hostmetadata

De HostMetadataItem-parameter in agentconfiguratie, gebruikt bij host automatische registratie, kan nu maximaal 65535 UTF-8-codetekens retourneren (in plaats van 255 in eerdere versies). Een langere waarde wordt afgekapt.

Merk op dat op MySQL het effectieve maximale aantal tekens korter zal zijn als de geretourneerde waarde multibyte tekens bevat. Bijvoorbeeld, een waarde die alleen 3-byte tekens bevat, zal beperkt zijn tot in totaal 21844 tekens, terwijl een waarde die alleen 4-byte tekens bevat, beperkt zal zijn tot 16383 symbolen.

Ook is de maximale lengte van de HostMetadata-optie in agentconfiguratie verhoogd naar 2034 bytes.

Items

Nieuwe en bijgewerkte agent items

Er zijn nieuwe items toegevoegd aan Zabbix agent/agent 2:

  • system.sw.packages.get - retourneert informatie over geïnstalleerde pakketten in JSON-indeling. In vergelijking met het bestaande system.sw.packages item retourneert het nieuwe item meer details.
  • system.sw.os.get - retourneert informatie over het besturingssysteem, zoals versie, type, distributienaam, buildnummer, minor en major versie, enz., in JSON-indeling.

De volgende Zabbix agent/agent 2 items zijn bijgewerkt:

  • system.sw.os, dat OS-informatie retourneert als een tekenreeks, wordt nu ook ondersteund op Windows.
  • vfs.fs.get en vfs.fs.discovery, gebruikt voor ontdekking van gemonteerde bestandssystemen, retourneren nu extra bestandssysteemkoppelopties in de "opties" en "{#FSOPTIONS}" eigenschap respectievelijk. Deze opties stellen u in staat om bestandssystemen te detecteren die als alleen-lezen zijn opnieuw gemonteerd (bijvoorbeeld op VM's) of om bind-mounts of .dmg-volumes op macOS te filteren.

Zie ook:

  • Zabbix agent items voor gedetailleerde itembeschrijving.
  • Wijzigingen in sjablonen voor details over hoe wijzigingen in itemgerelateerde aspecten worden weergegeven in de bestaande sjablonen.

Extra ssh.run-opties

Het item ssh.run[] is bijgewerkt en staat nu toe om extra SSH-opties door te geven als onderdeel van de item-sleutel. Zie SSH-controles voor details.

Sjablonen

Sjabloonversiebeheer

Om het beheer en de upgrade van sjablonen te verbeteren, is sjabloonversiebeheer geïntroduceerd.

In Gegevensverzameling → Sjablonen kunt u nu de sjabloonleverancier en -versie zien, en sjablonen filteren op leverancier en/of versie.

Voor meer informatie, zie Upgrade-opmerkingen voor 6.4.0.

Bijgewerkte sjablonen

De volgende sjablonen zijn bijgewerkt:

  • Sjablonen die bestandssystemen ontdekken (bijgewerkt om gebruik te maken van het vfs.fs.get-item in plaats van het vfs.fs.discovery-item met enkele aanvullende wijzigingen);
  • Linux door Zabbix-agent (het system.sw.packages-item is vervangen door het system.sw.packages.get-item; nieuwe trigger);
  • Windows door Zabbix-agent, Windows door Zabbix-agent actief (inclusief system.sw.os-item; nieuwe trigger).

Voor meer informatie over de updates, zie Wijzigingen in sjablonen.

U kunt deze sjablonen verkrijgen:

  • In GegevensverzamelingSjablonen bij nieuwe installaties;
  • Als u een upgrade uitvoert van eerdere versies, kunt u nieuwe sjablonen downloaden vanuit het Zabbix Git-opslagplaats of ze vinden in de zabbix/templates-map van de gedownloade nieuwste Zabbix-versie. Vervolgens kunt u ze handmatig importeren in Zabbix via GegevensverzamelingSjablonen.

Performantie

Zabbix-serverondersteuning voor oudere proxies

In een server-proxy-opstelling is het upgradeproces flexibeler geworden. Zabbix-server ondersteunt nu officieel gegevensverzameling, uitvoering van externe commando's en onmiddellijke controle van itemwaarden door verouderde proxies die niet ouder zijn dan de vorige LTS-releaseversie van Zabbix-server. Oudere proxies worden niet ondersteund, en alle communicatie met Zabbix-server zal mislukken met een waarschuwing. Voor meer informatie, zie Upgrade-procedure.

Runtime-opdrachten voor profilering

Er zijn runtime-opdrachten voor profilering toegevoegd aan de Zabbix-server en de Zabbix-proxy.

  • prof_enable - inschakelen van profilering
  • prof_disable - uitschakelen van profilering

Profilering kan per server-/proxy-proces worden ingeschakeld. Ingeschakelde profilering biedt details van alle rwlocks/mutexes op functienaam.

Zie ook:

Datum verwijderd bij export

Bij het exporteren van objecten (hosts, templates, enz.) moet worden opgemerkt dat het element date wordt verwijderd uit het exportformaat.

Geautomatiseerde database-upgrade op proxies met SQLite

Bij de eerste start na een upgrade zal Zabbix-proxy met SQLite3 nu automatisch de bestaande oudere versie van het databasebestand dumpen en een nieuw bestand aanmaken voor de huidige versie. Historische gegevens die in het SQLite-databasebestand zijn opgeslagen, worden niet behouden. Eerder moest het SQLite-databasebestand handmatig worden aangemaakt.

Heartbeat verwijderd uit Zabbix-proxy

De heartbeat sender is verwijderd uit de proxy. Daarom wordt het Zabbix-proxy-item zabbix [process,heartbeat sender] niet langer ondersteund en is verwijderd uit sjablonen. De parameter HeartbeatFrequency is verouderd.

Frontend

Ack-koppeling hernoemd naar bijwerken

De koppeling van de probleemlijst naar het scherm voor probleemupdates is hernoemd van Ack (Acknowledge) naar Update om de meerdere opties correct weer te geven die beschikbaar zijn in het scherm voor probleemupdates in recente versies (niet alleen erkennen).

De respectieve Ack (Erkennen) kolom in de probleemlijst is ook hernoemd naar Update. Wanneer een probleem is erkend, wordt het niet langer weergegeven door de koppelingskleur in de erkenningskolom; het wordt nu weergegeven door een groen vinkje icon_acknowledged_green.png pictogram in de Kolom Acties.

Hostfiltering op status

Hosts die worden weergegeven in de sectie GegevensverzamelingHosts kunnen nu worden gefilterd op status (ingeschakeld/uitgeschakeld).

Nieuwe filteringsopties voor actielogboek

Nieuwe filteringsopties zijn toegevoegd aan de sectie Rapporten → Actielogboek. Naast het filteren van records op meldingsontvangers, kunt u nu ook records filteren op acties, mediatypen, status of op de inhoud van het bericht/opdracht op afstand. Deze filteropties kunnen ook worden geconfigureerd voor de Actielogboek widget.

Actie logboek exporteren naar CSV

Het is nu mogelijk om actie logboek records naar een CSV-bestand te exporteren. Voor meer informatie, zie Actie logboek.

Beveiliging

Importeren van hosts en templates

Het configuratie-import-formulier voor templates/hosts heeft een nieuwe rij voor Alle entiteiten in het gedeelte met importregels.

Importeer templates nieuw

Als je het selectievakje in de rij Alle aanvinkt, worden alle importeerbare entiteiten gemarkeerd/gedemarkeerd.

Om de volledige lijst van entiteiten in de importregels te zien, moet je nu het selectievakje Geavanceerde opties aanvinken. In een andere wijziging is de optie Verwijder ontbrekende nu standaard aangevinkt.

Frontendtalen

De Catalaanse taal is nu ingeschakeld in de frontend.

Modale formulieren

De formulieren voor actie configuratie, configuratie van onderhoud periode, evenals het formulier voor het kopiëren van items, triggers en grafieken tussen hosts of sjablonen worden nu geopend in een modaal (pop-up) venster.