You are viewing documentation for the development version, it may be incomplete.
Join our translation project and help translate Zabbix documentation into your native language.

2 Nieuwe host

Overzicht

In deze sectie leert u hoe u een nieuwe host instelt.

Een host in Zabbix is een genetwerkte entiteit (fysiek, virtueel) die u wilt monitoren. De definitie van wat een "host" kan zijn in Zabbix is behoorlijk flexibel. Het kan een fysieke server zijn, een netwerkswitch, een virtuele machine of een bepaalde toepassing.

Host toevoegen

Informatie over geconfigureerde hosts in Zabbix is beschikbaar in Gegevensverzameling → Hosts en MonitoringHosts. Er is al één vooraf gedefinieerde host, genaamd "Zabbix-server", maar we willen leren hoe we een andere host kunnen toevoegen.

Om een nieuwe host toe te voegen, klikt u op Host maken. Dit zal ons een formulier voor hostconfiguratie presenteren.

Alle verplichte invoervelden zijn gemarkeerd met een rode asterisk.

Het absolute minimum dat hier moet worden ingevoerd is:

Hostnaam

  • Voer een hostnaam in. Alfanumerieke tekens, spaties, punten, streepjes en underscores zijn toegestaan.

Hostgroepen

  • Selecteer een of meerdere bestaande groepen door op de Selecteren knop te klikken of voer een niet-bestaande groepsnaam in om een nieuwe groep te maken.

Alle toegangsrechten worden toegewezen aan hostgroepen, niet aan individuele hosts. Daarom moet een host tot ten minste één groep behoren.

Interfaces: IP-adres

  • Hoewel technisch gezien geen verplicht veld, is een hostinterface noodzakelijk voor het verzamelen van bepaalde metingen. Om Zabbix-agent passieve checks te gebruiken, specificeert u het IP- of DNS-adres van de agent in dit veld. Let op dat u ook het IP- of DNS-adres van de Zabbix-server moet opgeven in het configuratiebestand van de Zabbix-agent onder de 'Server'-directive. Als de Zabbix-agent en de Zabbix-server op dezelfde machine zijn geïnstalleerd, moet u dezelfde IP-/DNS-informatie op beide plaatsen specificeren.

Andere opties voldoen voor nu met hun standaardinstellingen.

Als u klaar bent, klikt u op Toevoegen. Uw nieuwe host moet zichtbaar zijn in de lijst met hosts.

De kolom Beschikbaarheid bevat indicatoren van de beschikbaarheid van de host per elke interface. We hebben een Zabbix-agentinterface gedefinieerd, dus we kunnen het beschikbaarheidspictogram van de agent (met 'ZBX' erop) gebruiken om de beschikbaarheid van de host te begrijpen:

  • icon_zbx_gray.png - de status van de host is nog niet vastgesteld; er heeft nog geen metrische controle plaatsgevonden
  • icon_zbx_green.png - de host is beschikbaar, een metrische controle is succesvol geweest
  • icon_zbx_red.png - de host is niet beschikbaar, een metrische controle is mislukt (beweeg uw muis cursor over het pictogram om de foutmelding te zien). Er kan een fout zijn in de communicatie, mogelijk veroorzaakt door onjuiste interface referenties. Controleer of de Zabbix-server actief is en probeer de pagina later opnieuw te vernieuwen.