3 A problémák kézi lezárása

Áttekintés

Míg általában a problémás események automatikusan megoldódnak a triggereléskor állapota „Probléma”-ról „OK”-ra változik, előfordulhatnak olyan esetek, amikor az nehéz meghatározni, hogy a probléma megoldódott-e az a kiváltó kifejezés. Ilyen esetekben a problémát meg kell oldani manuálisan.

Például a syslog azt jelentheti, hogy bizonyos kernelparamétereknek meg kell lenniük optimális teljesítményre hangolva. Ebben az esetben a problémát bejelentik Linux rendszergazdák, kijavítják, majd manuálisan lezárják a problémát.

A problémák manuálisan csak az Allow manual-val rendelkező triggereknél zárhatók le bezárás opció engedélyezve.

Ha egy probléma "manuálisan zárva van", a Zabbix új belsőt generál feladat a Zabbix szerver számára. Ezután a feladatkezelő folyamat végrehajtja ezt feladatot, és egy OK eseményt generál, így lezárja a problémás eseményt.

A manuálisan lezárt probléma nem jelenti azt, hogy a mögöttes eseményindító megtörténik soha többé ne kerüljön „problémás” állapotba. A trigger kifejezés az újraértékelődik, és problémát okozhat:

  • Amikor új adat érkezik az aktiválási kifejezésben szereplő bármely elemhez (vegye figyelembe, hogy az értékeket a fojtó előfeldolgozási lépés elvetette nem tekinthetők fogadottnak, és nem okoznak trigger kifejezést újra kell értékelni);
  • Amikor időalapú függvényeket használunk a kifejezésben. teljes időalapú függvénylista a Triggerek oldal.

Konfiguráció

A probléma manuális lezárásához két lépés szükséges.

Trigger konfiguráció

A trigger konfigurációjában engedélyezze a Kézi bezárás engedélyezése opciót.

Probléma frissítési ablak

Ha probléma adódik a Kézi bezárás jelzővel rendelkező triggerrel, megteheti nyissa meg a problem update előugró ablakot ablakot, és zárja be manuálisan a problémát.

A probléma lezárásához jelölje be a Probléma bezárása opciót az űrlapon és kattintson a Frissítés gombra.

Minden kötelező beviteli mező piros csillaggal van jelölve.

A kérést a Zabbix szerver dolgozza fel. Általában néhány darabra lesz szükség másodperc a probléma lezárásához. A folyamat során a BEzárás felirat jelenik meg a MonitoringProblémák menüpontban a probléma állapotaként.

Igazolás

Ellenőrizhető, hogy a problémát manuálisan lezárták:

  • az esemény részleteiben elérhető a MonitoringProblémák menüpontban;
  • az {EVENT.UPDATE.HISTORY} makró használatával az értesítési üzenetekben amely megadja ezt az információt.