6 A visszaadott értékek kódolása

A Zabbix szerver minden visszaadott szövegértéket UTF8 kódolásban vár. Ez bármilyen típusú ellenőrzéshez kapcsolódik: zabbix ügynök, ssh, telnet stb.

A különböző felügyelt rendszerek/eszközök és ellenőrzések nem ASCII-t is visszaadhatnak karakterek az értékben. Ilyen esetekben szinte az összes lehetséges zabbix billentyű tartalmaznak egy további elemkulcs paramétert - <kódolás>. Ez kulcs paraméter nem kötelező, de meg kell adni, ha a visszaadott Az érték nem az UTF8 kódolásban van, és nem ASCII karaktereket tartalmaz. Ellenkező esetben az eredmény váratlan és kiszámíthatatlan lehet.

A viselkedés leírása különböző adatbázis-háttérprogramokkal ilyen esetekben következik.

MySQL

Ha egy érték nem ASCII karaktert tartalmaz nem UTF8 kódolásban - ez karaktert és a következőket el kell dobni, amikor az adatbázis tárolja ezt az értéket. Nem fognak figyelmeztető üzeneteket írni a zabbix_server.log.
Legalább a MySQL 5.1.61-es verziójára vonatkozik

PostgreSQL

Ha egy érték nem ASCII karaktert tartalmaz nem UTF8 kódolásban - ez sikertelen SQL lekérdezéshez vezet (PGRES_FATAL_ERROR:ERROR érvénytelen bájt kódolási sorrend), és az adatok nem kerülnek tárolásra. Egy megfelelő figyelmeztető üzenet kerül a zabbix_server.log fájlba.
Legalább a PostgreSQL 9.1.3-as verziójára vonatkozik