5 Encoding of returned values

Zabbix server expects every returned text value in the UTF8 encoding. This is related to any type of checks: Zabbix agent, SSH, Telnet, etc.

Different monitored systems/devices and checks can return non-ASCII characters in the value. For such cases, almost all possible zabbix keys contain an additional item key parameter - <encoding>. This key parameter is optional but it should be specified if the returned value is not in the UTF8 encoding and it contains non-ASCII characters. Otherwise the result can be unexpected and unpredictable.

A description of behavior with different database backends in such cases follows.

MySQL

Ha egy érték nem ASCII karaktert tartalmaz nem UTF8 kódolásban - ez karaktert és a következőket el kell dobni, amikor az adatbázis tárolja ezt az értéket. Nem fognak figyelmeztető üzeneteket írni a zabbix_server.log.
Legalább a MySQL 5.1.61-es verziójára vonatkozik

PostgreSQL

Ha egy érték nem ASCII karaktert tartalmaz nem UTF8 kódolásban - ez sikertelen SQL lekérdezéshez vezet (PGRES_FATAL_ERROR:ERROR érvénytelen bájt kódolási sorrend), és az adatok nem kerülnek tárolásra. Egy megfelelő figyelmeztető üzenet kerül a zabbix_server.log fájlba.
Legalább a PostgreSQL 9.1.3-as verziójára vonatkozik