4 Történelem és trendek

Áttekintés

A történelem és a trendek az összegyűjtött adatok Zabbixban való tárolásának két módja.

Míg a történelem minden összegyűjtött értéket megtart, a trendek átlagolják óránkénti bontásban, ezért kevésbé erőforrásigényesek.

Előzmények megőrzése

Beállíthatja, hogy az előzmények hány napig legyenek megőrizve:

  • az elem tulajdonságainál form
  • tételek tömeges frissítésekor
  • amikor beállítás up házvezetői feladatok

Minden régebbi adatot a házvezetőnő eltávolít.

Az általános erős tanács az, hogy a történelmet a lehető legkisebbre őrizzük meg napok számát, és így nem lehet túlterhelni az adatbázist sok történelmi értékeket.

A hosszú történelem vezetése helyett hosszabb trendadatokat őrizhet meg. Például megőrizheti az előzményeket 14 napig, a trendeket pedig 5 évig.

Jó képet kaphat arról, hogy mennyi helyet igényel a történelem szemben trendek adatait az adatbázis méretezése oldal.

Rövidebb előzmények megőrzése mellett továbbra is áttekintheti a régebbieket adatok grafikonokban, mivel a grafikonok trendértékeket használnak a régebbiek megjelenítéséhez adat.

Ha az előzmények értéke „0”, az elem frissül csak függő tételek és készlet. Nem lesznek trigger funkciók kiértékelve, mert a trigger kiértékelése előzményadatokon alapul csak.

A tartósítás alternatív módjaként történelem fontolja meg a használatát history export betölthető modulok funkcionalitása.

Trendek tartása

A Trends egy beépített előzményadat-csökkentési mechanizmus, amely tárolja minimum, maximum, átlagos és az összes órára eső értékek száma numerikus adattípusokhoz.

Beállíthatja, hogy a trendek hány napig legyenek megtartva:

  • az elem tulajdonságainál form
  • tételek tömeges frissítésekor
  • a Házvezetői feladatok kialakításánál

A trendek általában sokkal tovább tarthatók, mint a történelem. Bármilyen régebbi adat a házvezetőnő távolítja el.

A Zabbix szerver a trendadatokat futásidőben a trend gyorsítótárban halmozza fel, as az adatok befolynak. A kiszolgáló minden elemről kiüríti az előző óra trendjeit az adatbázisba (ahol a frontend megtalálja őket) az alábbi helyzetekben:

  • a szerver megkapja a tétel első aktuális óraértékét
  • 5 vagy kevesebb perc van hátra az aktuális órából, és még mindig nincs aktuális óra a tétel értékeit
  • a szerver leáll

A trendek grafikonon való megtekintéséhez meg kell várnia legalább a kezdetét a következő órában (ha az elem gyakran frissül) és legfeljebb a végéig a következő órában (ha az elem ritkán frissül), ami legfeljebb 2 óra.

Amikor a szerver kiüríti a trendgyorsítótárat, és már vannak trendek a adatbázis erre az órára (például a szervert újraindították óra közepén), a szervernek frissítési utasításokat kell használnia az egyszerű helyett betétek. Ezért egy nagyobb telepítésnél, ha újraindításra van szükség kívánatos a szerver leállítása egy óra elteltével, és elindulása a a következő óra elején, hogy elkerülje a trendadatok átfedését.

A történelemtáblázatok semmilyen módon nem vesznek részt a trendgenerálásban.

Ha a trendek 0-ra vannak állítva, a Zabbix szerver nem egyáltalán kiszámítja vagy tárolja a trendeket.

A trendek kiszámítása és tárolása azonos adattípussal történik mint az eredeti értékek. Ennek eredményeként az átlagérték számítások Az előjel nélküli adattípus értékeket kerekítik, és minél kisebb az értékintervallum annál kevésbé lesz pontos az eredmény. Például, ha az elem értéke 0 és 1, az átlagérték 0 lesz, nem 0,5.

A szerver újraindítása az aláíratlan pontosság elvesztését is eredményezheti adattípus átlagérték számítások az aktuális órára.