This is a translation of the original English documentation page. Help us make it better.

14 Szolgáltatásfigyelő frissítés

Áttekintés

A Zabbix 6.0-ban a szolgáltatásfigyelés funkcionalitása jelentősen átdolgozásra került (lásd: A Zabbix 6.0.0 újdonságai /whatsnew600#services) a változások listájához).

Ez az oldal leírja, hogy a korábbi Zabbix-verziókban definiált szolgáltatások és SLA-k hogyan módosulnak a Zabbix 6.0-s vagy újabb verziójára történő frissítés során.

Szolgáltatások

A régebbi Zabbix verziókban a szolgáltatásoknak kétféle függősége volt: lágy és kemény. Frissítés után minden függőség egyenlővé válik.

Ha egy „Gyermekszolgáltatás” szolgáltatás korábban a „Szülői szolgáltatás 1”-hez volt kapcsolva kemény függőséggel és a „Szülői szolgáltatás 2”-vel lágy függőséggel, akkor a frissítés után a „Gyermekszolgáltatás” két szülői szolgáltatással rendelkezik „Szülői szolgáltatás 1” és "Szülői szolgáltatás 2".

A problémák és szolgáltatások közötti trigger-alapú leképezést felváltotta a címkealapú leképezés. A Zabbix 6.0-s és újabb verzióiban a szolgáltatáskonfigurációs űrlap új Problem tags paraméterrel rendelkezik, amely lehetővé teszi egy vagy több címkenév- és értékpár megadását a problémaegyeztetéshez. A szolgáltatáshoz kapcsolt aktiválási szabályok új címkét kapnak: ServiceLink : <trigger ID>:<trigger neve> (a címke értéke 32 karakterre csonkolódik). A kapcsolt szolgáltatások megkapják a ServiceLink problem tag értéket ugyanazzal az értékkel.

Állapotszámítási szabályok

Az „Állapotszámítási algoritmus” frissítése a következő szabályok szerint történik:

  • Ne számoljon → Állítsa az állapotot OK-ra
  • Probléma, ha legalább egy gyereknek problémája van → A legkritikusabb a gyermekszolgáltatásokkal szemben
  • Probléma, ha minden gyereknek problémái vannak → A legkritikusabb, ha minden gyereknek problémái vannak

Ha a Zabbix 6.0 előtti verziójáról Zabbix 6.0.0, 6.0.1 vagy 6.0.2 verzióra frissített, olvassa el az [Ismert problémák] (https://www.zabbix.com/documentation/current/en/manual/installation/known_issues) részt. #wrong-conversion-of-services-in-zabbix-6.0.0-6.0.2) a Zabbix 6.0 dokumentációjához.

SLA-k

Korábban minden szolgáltatáshoz külön kellett meghatározni az SLA-célokat. A Zabbix 6.0 óta az SLA különálló entitássá vált, amely információkat tartalmaz a szolgáltatás ütemezéséről, a várható szolgáltatási szint céljáról (SLO) és a számításból kizárandó leállási időszakokról. A konfigurálás után egy SLA több szolgáltatáshoz is hozzárendelhető a [szolgáltatáscímkéken] (/manual/it_services/services_tree#tags).

Frissítés közben:

  • Az egyes szolgáltatásokhoz meghatározott azonos SLA-k csoportosításra kerülnek, és minden csoportonként egy SLA jön létre.
  • Minden érintett szolgáltatás egy speciális SLA:<ID> címkét kap, és ugyanez a címke lesz megadva a megfelelő SLA Service tags paraméterében.
  • A szolgáltatás létrehozási ideje, az SLA-jelentések új mérőszáma, 2000.01.01. 00:00 lesz a meglévő szolgáltatásoknál.