7 Monitoratge del trànsit de xarxa mitjançant comprovacions actives

Introducció

Aquesta pàgina us explica les passes necessàries per fer el seguiment bàsic del trànsit de la vostra xarxa amb Zabbix mitjançant comprovacions actives.

Per a qui és feta aquesta guia

Aquesta guia és dissenyada per a usuaris nous de Zabbix i conté el conjunt mínim de passes necessaris per habilitar el monitoratge bàsic del trànsit de la vostra xarxa emprant verificacions actives. Si busqueu opcions de personalització més complexes o necessiteu una configuració més avançada, consulteu la secció Configuració del manual Zabbix.

Requisits previs

Abans de continuar amb aquesta guia, heu de descarregar i instal·lar el servidor Zabbix, la interfície Zabbix i l'agent Zabbix segons les instruccions del vostre sistema operatiu. Com a punt de partida, la Instal·lació des de paquets, seguit de la instal·lació de la interfície web, seria la solució recomanada. Tingueu en compte que hauríeu d'instal·lar l'agent Zabbix a la màquina que requereix un seguiment del trànsit. Pot ésser el mateix equip on està instal·lat el servidor Zabbix o un altre equip.

Aquesta guia proporcionarà les instruccions per configurar el monitoratge del trànsit de xarxa de la interfície eth0 a una màquina independent anomenada Equip remot.

Configureu Zabbix per al monitoratge

L'agent Zabbix pot recopilar mètriques en mode actiu o passiu (simultàniament). Consulteu les Comprovacions d'agent passiu i actiu per obtindre més informació. En aquesta guia es descriu el seguiment mitjançant controls actius.

Configurar l'agent Zabbix

1. Obriu el fitxer de configuració de l'agent a la màquina on és instal·lat l'agent (per defecte, la ruta és /usr/local/etc/zabbix_agentd.conf):

sudo vi /usr/local/etc/zabbix_agentd.conf

2. Afegiu l'adreça IP o el nom DNS del vostre servidor Zabbix al paràmetre ServerActive. Per exemple:

ServerActive=192.0.2.22

3. Definiu el paràmetre Hostname - ha de coincidir amb el nom d'equip definit a la interfície Zabbix. Al nostre exemple, és:

Hostname=Equip remot

4. Reinicieu l'agent Zabbix:

systemctl restart zabbix-agent
Interfície Zabbix

1. Inicieu sessió a la interfície de Zabbix.

2. Crea un equip a la interfície web de Zabbix, detallant l'adreça IP o el nom DNS de la màquina on hi ha l'agent instal·lat.

Assegureu-vos que el camp Nom d'equip coincideixi amb el paràmetre Hostname definit a l'arxiu de configuració de l'agent.

Crear elements

Seguiu les instruccions sobre com crear d'un element per afegir els elements per al seguiment del trànsit, és a dir:

Una configuració senzilla per a l'element de control de trànsit entrant amb una comprovació activa seria el següent:

Per tal que les dades recollides siguin adequades per a un ús pràctic, podeu configurar algunes passes de preprocessament a l'hora de crear els elements. En el cas donat, es poden multiplicar per 8 (per convertir octets a bits) i presentar-ho com a canvi per segon.

Veure informació recollida

Felicitats! En aquest moment, Zabbix ja és monitorant el vostre trànsit de xarxa.

Per veure les mètriques recollides, obriu la secció de menú Monitoratge → Equips i feu clic a Darreres dades a la filera de l'equip.

Veureu la informació del trànsit.

Veieu també:

  • Veure gràfics - com mostrar les dades recollides com a gràfics.
  • Configurar triggers - com configurar triggers per detectar trànsit anormal de la xarxa.
  • Configura les alertes de problemes - com configurar les notificacions sobre situacions de problemes.
  • Escalat de problemes - com crear escenaris d'alerta de diverses passes (p. ex., primer envia el missatge a l'administrador del sistema i després, si un problema no es resol en 45 minuts, envia missatge al gestor del centre de dades).
  • Reconeixement del problema - com indicar que el problema és conegut, fer comentaris per resoldre'l, esborrar o tancar el problema.
  • Monitora Linux amb l'agent Zabbix - com iniciar el monitoratge bàsic dels elements més importants enllaçant una plantilla preconfigurada.