Użytkownicy

Przegląd

W sekcji Użytkownicy > Użytkownicy zarządza się użytkownikami systemu.

Użytkownicy

Wyświetlana jest lista istniejących użytkowników wraz ze szczegółowymi informacjami.

Wyświetlane dane:

Kolumna Opis
Nazwa użytkownika Nazwa użytkownika używana do logowania się do Zabbix. Kliknięcie nazwy użytkownika otwiera formularz konfiguracji użytkownika.
Imię Imię użytkownika.
Nazwisko Nazwisko użytkownika.
Rola użytkownika Wyświetlana jest rola użytkownika.
Grupy Wyświetlane są grupy, do których należy użytkownik. Kliknięcie nazwy grupy użytkowników otwiera formularz konfiguracji grupy użytkowników. Wyłączone grupy są wyświetlane na czerwono.
Czy jest online? Wyświetlany jest status użytkownika - Tak lub Nie. W nawiasach wyświetlany jest czas ostatniej aktywności użytkownika.
Logowanie Wyświetlany jest status logowania użytkownika - OK lub Zablokowany. Użytkownik może zostać tymczasowo zablokowany po przekroczeniu liczby nieudanych prób logowania określonej w sekcji Administracja > Ogólne > Inne (domyślnie pięciu). Kliknięcie opcji Zablokowany odblokowuje użytkownika.
Dostęp do frontendu Wyświetlany jest poziom dostępu do frontendu - Domyślne ustawienie systemowe, Wewnętrzny, LDAP lub Wyłączony, zależnie od ustawienia dla całej grupy użytkowników.
Dostęp do API Wyświetlany jest status dostępu do API - Włączony lub Wyłączony, zależnie od ustawienia dla roli użytkownika.
Urządzenia Wyświetlany jest status dostępu do urządzeń - Włączony lub Wyłączony, zależnie od ustawienia dla roli użytkownika.
Ta kolumna jest wyświetlana, jeśli włączono EnableMobileDevices.
Tryb debugowania Wyświetlany jest status trybu debugowania - Włączony lub Wyłączony, zależnie od ustawienia dla całej grupy użytkowników.
Status Wyświetlany jest status użytkownika - Włączony lub Wyłączony, zależnie od ustawienia dla całej grupy użytkowników.
Utworzono automatycznie Wyświetlana jest data ostatniego utworzenia użytkownika.
Dotyczy użytkowników utworzonych za pomocą aprowizacji JIT z LDAP/SAML.
Informacje Wyświetlane są informacje o błędach.
Żółte ostrzeżenie jest wyświetlane w przypadku użytkowników bez grup użytkowników.
Czerwone ostrzeżenie jest wyświetlane w przypadku użytkowników bez ról oraz użytkowników bez ról i grup użytkowników.

Aby skonfigurować nowego użytkownika, kliknij przycisk Utwórz użytkownika w prawym górnym rogu.

Opcje edycji zbiorczej

Przyciski poniżej listy oferują następujące opcje edycji zbiorczej:

  • Provision now - aktualizuje informacje o użytkowniku z LDAP (ta opcja jest dostępna tylko wtedy, gdy wybrano użytkownika LDAP)
  • Reset TOTP secret - resetuje sekrety TOTP użytkowników dla wszystkich metod TOTP i usuwa sesję użytkownika (ta opcja jest dostępna tylko wtedy, gdy włączono MFA; w przypadku użytkowników bez sekretów TOTP ich sesja nie zostanie usunięta)
  • Unblock - ponownie włącza dostęp do systemu zablokowanym użytkownikom
  • Delete - usuwa użytkowników

Aby użyć tych opcji, zaznacz pola wyboru przed odpowiednimi użytkownikami, a następnie kliknij wymagany przycisk.

Korzystanie z filtra

Możesz użyć filtra, aby wyświetlić tylko interesujących Cię użytkowników. W celu zwiększenia wydajności wyszukiwania dane są przeszukiwane z nierozwiniętymi makrami.

Link Filtr jest dostępny nad listą użytkowników. Po jego kliknięciu pojawi się filtr, za pomocą którego można filtrować użytkowników według nazwy użytkownika, imienia, nazwiska, roli użytkownika i grupy użytkowników.