#3 Melding ontvangen over niet-ondersteunde items

Overzicht

Het ontvangen van meldingen over niet-ondersteunde items wordt ondersteund sinds Zabbix 2.2.

Het maakt deel uit van het concept van interne gebeurtenissen in Zabbix, waardoor gebruikers op de hoogte kunnen worden gesteld van deze gelegenheden. Interne gebeurtenissen weerspiegelen een verandering van status:

  • wanneer items van 'normaal' naar 'niet-ondersteund' gaan (en terug);
  • wanneer triggers van 'normaal' naar 'onbekend' gaan (en terug);
  • wanneer regels voor laag-niveau ontdekkingen van 'normaal' naar 'niet-ondersteund' gaan (en terug).

Deze sectie presenteert een handleiding voor het ontvangen van meldingen wanneer een item niet-ondersteund wordt.

Configuratie

Over het algemeen zou het proces van het instellen van de melding vertrouwd moeten aanvoelen voor degenen die eerder waarschuwingen in Zabbix hebben ingesteld.

Stap 1

Configureer enkele media, zoals e-mail, SMS of script om te gebruiken voor de meldingen. Raadpleeg de overeenkomstige secties van de handleiding om deze taak uit te voeren.

Bij het melden van interne gebeurtenissen wordt de standaard ernst ('Niet geclassificeerd') gebruikt, dus laat deze aangevinkt als je meldingen wilt ontvangen voor interne gebeurtenissen bij het configureren van gebruikersmedia.

Stap 2

Ga naar Waarschuwingen → ActiesInterne acties.

Klik op Actie aanmaken in de rechterbovenhoek van de pagina om een formulier voor actieconfiguratie te openen.

Stap 3

In het tabblad Actie voer een naam in voor de actie. Klik vervolgens op Toevoegen in het blok Voorwaarden om een nieuwe voorwaarde toe te voegen.

In het pop-up venster Nieuwe voorwaarde selecteer je "Gebeurtenistype" als het type voorwaarde en kies je vervolgens "Item in 'niet-ondersteunde' toestand" als het gebeurtenistype.

Vergeet niet om op Toevoegen te klikken om de voorwaarde daadwerkelijk in het blok Voorwaarden op te nemen.

Stap 4

In het tabblad Bewerkingen, klik op Toevoegen in het blok Bewerkingen om een nieuwe bewerking toe te voegen.

Selecteer enkele ontvangers van het bericht (gebruikersgroepen/gebruikers) en het media type (of "Alles") om te gebruiken voor aflevering. Vink het selectievakje Aangepast bericht aan als je de aangepaste onderwerpsinhoud van het probleembericht wilt invoeren.

Klik op Toevoegen om de bewerking daadwerkelijk in het blok Bewerkingen op te nemen.

Als je meer dan één melding wilt ontvangen, stel dan de bewerkingstijdsduur in (interval tussen verzonden berichten) en voeg een andere stap toe.

Stap 5

Het blok Herstelbewerkingen maakt het mogelijk om een herstelmelding te configureren wanneer een item weer terugkeert naar de normale toestand. Klik op Toevoegen in het blok Herstelbewerkingen om een nieuwe herstelbewerking toe te voegen.

Selecteer het bewerkingstype "Alle betrokkenen op de hoogte stellen". Vink het selectievakje Aangepast bericht aan als je de aangepaste onderwerpsinhoud van het probleembericht wilt invoeren.

Klik in het pop-up venster Bewerkingsdetails op Toevoegen om de bewerking daadwerkelijk in het blok Herstelbewerkingen op te nemen.

Stap 6

Als je klaar bent, klik dan op de knop Toevoegen onderaan het formulier.

En dat is het, je bent klaar! Nu kun je uitkijken naar het ontvangen van je eerste melding van Zabbix als een item niet-ondersteund wordt.