2 SMS

Overzicht

Zabbix ondersteunt het verzenden van SMS-berichten met behulp van een seriële GSM-modem die is verbonden met de seriële poort van de Zabbix-server.

Zorg ervoor dat:

  • De snelheid van het seriële apparaat (normaal gesproken /dev/ttyS0 onder Linux) overeenkomt met die van de GSM-modem. Zabbix stelt de snelheid van de seriële verbinding niet in. Het gebruikt standaardinstellingen.
  • De gebruiker 'zabbix' lees/schrijftoegang heeft tot het seriële apparaat. Voer het commando ls -l /dev/ttyS0 uit om de huidige rechten van het seriële apparaat te bekijken.
  • De GSM-modem een PIN-code heeft die is ingevoerd en behouden blijft na een stroomreset. Als alternatief kunt u de PIN-code op de SIM-kaart uitschakelen. De PIN-code kan worden ingevoerd door het commando AT+CPIN="NNNN" uit te voeren (NNNN is uw PIN-nummer, de aanhalingstekens moeten aanwezig zijn) in een terminalsoftware, zoals Unix minicom of Windows HyperTerminal.

Zabbix is getest met de volgende GSM-modems:

  • Siemens MC35
  • Teltonika ModemCOM/G10

Om SMS in te stellen als het afleveringskanaal voor berichten, moet u ook SMS configureren als het mediatype en de respectieve telefoonnummers invoeren voor de gebruikers.

Configuratie

Om SMS in te stellen als het mediatype:

  • Ga naar Waarschuwingen → Mediatypen
  • Klik op Mediatype maken (of klik op SMS in de lijst van vooraf gedefinieerde mediatypen).

De volgende parameters zijn specifiek voor het SMS-mediatype:

Parameter Omschrijving
GSM-modem Stel de naam van het seriële apparaat van de GSM-modem in.

Zie algemene parameters van mediatypen voor details over het configureren van standaardberichten en waarschuwingsverwerkingsinstellingen. Houd er rekening mee dat parallelle verwerking van het verzenden van SMS-meldingen niet mogelijk is.

Gebruikersmedia

Nadat het SMS-mediatype is geconfigureerd, ga naar de sectie Gebruikers → Gebruikers en bewerk het gebruikersprofiel om SMS-media aan de gebruiker toe te wijzen. Stappen voor het instellen van gebruikersmedia, die voor alle mediatypen hetzelfde zijn, worden beschreven op de Mediatypen pagina.