Table of Contents

#10 Meldingen bij evenementen

Overzicht

Aangenomen dat we enkele items en triggers hebben geconfigureerd en nu enkele gebeurtenissen krijgen als gevolg van wijzigingen in de toestand van de triggers, is het tijd om enkele acties te overwegen.

Om te beginnen willen we niet de hele tijd naar de lijst met triggers of gebeurtenissen kijken. Het zou veel beter zijn om een melding te ontvangen als er iets belangrijks (zoals een probleem) is gebeurd. Ook willen we, wanneer er problemen optreden, zien dat alle betrokken mensen op de hoogte zijn.

Daarom is het verzenden van meldingen een van de belangrijkste acties die Zabbix biedt. Wie en wanneer er op de hoogte moet worden gesteld van een bepaalde gebeurtenis kan worden gedefinieerd.

Om meldingen te kunnen verzenden en ontvangen van Zabbix moet je:

Acties bestaan uit voorwaarden en bewerkingen. In principe worden bewerkingen uitgevoerd wanneer aan de voorwaarden is voldaan. De twee belangrijkste bewerkingen zijn het verzenden van een bericht (melding) en het uitvoeren van een externe opdracht.

Voor ontdekking en automatische registratie zijn enkele aanvullende bewerkingen beschikbaar. Deze omvatten het toevoegen of verwijderen van een host, het koppelen van een sjabloon, enz.