#1 Bericht verzenden

Overzicht

Een bericht versturen is een van de beste manieren om mensen op de hoogte te stellen van een probleem. Daarom is het een van de belangrijkste acties die door Zabbix worden aangeboden.

Configuratie

Om meldingen van Zabbix te kunnen verzenden en ontvangen, moet u:

Als de operatie buiten de actieve periode plaatsvindt die is gedefinieerd voor het geselecteerde medium in de gebruikersconfiguratie, wordt het bericht niet verzonden.

De standaard trigger-zwaarte ('Niet geclassificeerd') moet worden aangevinkt in de gebruikersmedia configuratie als u meldingen wilt ontvangen voor niet-trigger gebeurtenissen zoals ontdekking, actieve agent autoregistratie of interne gebeurtenissen.

Zabbix stuurt meldingen alleen naar die gebruikers die minstens 'lees'-rechten hebben voor de host die de gebeurtenis heeft gegenereerd. Ten minste één host van een triggerexpressie moet toegankelijk zijn.

U kunt aangepaste scenario's configureren voor het verzenden van berichten met behulp van escalaties.

Om e-mails van Zabbix succesvol te ontvangen en te lezen, moeten e-mail servers/clients het standaard 'SMTP/MIME e-mail'-formaat ondersteunen, omdat Zabbix UTF-8-gegevens verzendt (als het onderwerp alleen ASCII-tekens bevat, wordt het niet in UTF-8 gecodeerd.). Het onderwerp en de inhoud van het bericht zijn base64-gecodeerd om de 'SMTP/MIME e-mail'-formaat standaard te volgen.

De berichtlimiet na het uitbreiden van alle macro's is hetzelfde als de berichtlimiet voor Externe opdrachten.

Opvolgen van berichten

U kunt de status van verzonden berichten bekijken in Monitoring → Problemen.

In de kolom Acties kunt u samengevatte informatie zien over de uitgevoerde acties. Groene getallen vertegenwoordigen verzonden berichten, rode getallen - mislukte berichten. Bezig geeft aan dat een actie is gestart. Mislukt geeft aan dat er geen actie succesvol is uitgevoerd.

Als u op het tijdstip van de gebeurtenis klikt om de details van de gebeurtenis te bekijken, ziet u ook het blok Berichtacties met details van de verzonden (of niet verzonden) berichten vanwege de gebeurtenis.

In Rapporten → Actielogboek ziet u details van alle uitgevoerde acties voor de gebeurtenissen die een actie hebben geconfigureerd.