This is a translation of the original English documentation page. Help us make it better.

4 Host-prototypes

Host prototypes zijn blauwdrukken voor het maken van hosts via low-level discovery-regels. Voordat ze als hosts worden ontdekt, kunnen deze prototypes geen items en triggers hebben, behalve die gekoppeld zijn aan sjablonen.

Configuratie

Hostprototypes worden geconfigureerd onder low-level discovery-regels.

Om een hostprototype te maken:

  1. Ga naar GegevensverzamelingHosts.

  2. Klik op Ontdekking voor de benodigde host om naar de lijst van geconfigureerde low-level discovery-regels voor die host te gaan.

  3. Klik op Hostprototypes voor de benodigde ontdekkingsregel.

  4. Klik op de knop Hostprototype maken in de rechterbovenhoek.

Hostprototypes hebben dezelfde parameters als reguliere hosts; echter, de volgende parameters ondersteunen verschillende of aanvullende configuratie:

Parameter Beschrijving
Hostnaam Deze parameter moet ten minste één low-level discovery-macro bevatten om unieke hostnamen voor aangemaakte hosts te garanderen.
Zichtbare naam Low-level discovery-macros worden ondersteund.
Groep-prototypes Hiermee kunt u groep-prototypes specificeren door low-level discovery-macro's te gebruiken.
De gespecificeerde groep-prototypes worden aangemaakt als hostgroepen en toegewezen aan de aangemaakte hosts.
Interfaces Stel in of ontdekte hosts het IP-adres erven van de host waartoe de ontdekkingsregel behoort (standaard), of aangepaste interfaces krijgen.
Low-level discovery-macro's en gebruikersmacro's worden ondersteund.
Ingeschakeld maken Stel de status in van ontdekte hosts; als dit niet is aangevinkt, worden hosts aangemaakt als uitgeschakeld.
Ontdekken Stel in of hosts worden aangemaakt vanuit het hostprototype; als dit niet is aangevinkt, worden hosts niet aangemaakt vanuit het hostprototype (tenzij deze instelling wordt overschreven in de low-level discovery-regel).

Low-level discovery-macro's worden ook ondersteund voor tagwaarden en waarden van gebruikersmacro's van hostprototypes.
Waarde-maps worden niet ondersteund voor hostprototypes.

Voor een voorbeeld van hoe u een hostprototype configureert, zie Monitoring van virtuele machines.

Hostinterfaces

Om aangepaste interfaces toe te voegen, schakelt u de Interface-selecteur van Overerven naar Aangepast. Klik op add_link.png en selecteer het interfacetype. Een hostprototype kan een van de ondersteunde interfacetypes hebben: Zabbix-agent, SNMP, JMX, IPMI.

Als Aangepast is geselecteerd, maar er zijn geen interfaces ingesteld, worden de hosts aangemaakt zonder interfaces. Als Overerven is geselecteerd en het hostprototype behoort tot een sjabloon, erven ontdekte hosts de hostinterface waaraan het sjabloon is gekoppeld.

Als er meerdere aangepaste interfaces zijn gespecificeerd, kan de primaire interface worden ingesteld in de Standaard kolom.

Een host wordt alleen aangemaakt als een hostinterface correcte gegevens bevat.

Ontdekte hosts

In de hostenlijst worden ontdekte hosts voorafgegaan door de naam van de ontdekkingsregel die ze heeft gemaakt.

Ontdekte hosts erven de meeste parameters van hostprototypes als alleen-lezen. Alleen de volgende parameters van ontdekte hosts kunnen worden geconfigureerd:

  • Sjablonen - extra sjablonen koppelen of handmatig toegevoegde sjablonen ontkoppelen. Sjablonen die zijn geërfd van een hostprototype kunnen niet worden ontkoppeld.
  • Status - handmatig een host in- of uitschakelen.
  • Tags - handmatig tags toevoegen naast tags die zijn geërfd van het hostprototype. Handmatige of geërfde tags kunnen geen duplicaten hebben (tags met dezelfde naam en waarde). Als een geërfde tag dezelfde naam en waarde heeft als een handmatige tag, zal deze de handmatige tag vervangen tijdens ontdekking.
  • Macros - handmatig host-macro's toevoegen naast macro's die zijn geërfd van het hostprototype; macrowaarden en types op het hostniveau wijzigen.
  • Beschrijving.

Ontdekte hosts kunnen handmatig worden verwijderd. Let echter op dat ze opnieuw worden ontdekt als de ontdekking is ingeschakeld voor deze hosts.

Hosts die niet langer worden ontdekt, worden automatisch verwijderd op basis van de waarde van de Bewaarperiode voor verloren bronnen (in dagen) van de ontdekkingsregel.

Zabbix ondersteunt geen geneste hostprototypes, dat wil zeggen hostprototypes op hosts die zijn ontdekt door low-level discovery-regels.