8 Sjablonen en sjabloon groepen

Overzicht

Het gebruik van templates is een uitstekende manier om de werklast te verminderen en de Zabbix-configuratie te stroomlijnen. Een template is een set van entiteiten die handig kunnen worden toegepast op meerdere hosts.

De entiteiten kunnen zijn:

  • items
  • triggers
  • grafieken
  • dashboards
  • low-level discovery-regels
  • webscenario's

Aangezien veel hosts in de praktijk identiek zijn of redelijk vergelijkbaar, volgt hieruit natuurlijk dat de set entiteiten (items, triggers, grafieken, enz.) die je hebt gemaakt voor één host, nuttig kan zijn voor veel hosts. Natuurlijk zou je ze naar elke nieuwe host kunnen kopiëren, maar dat zou veel handmatig werk vergen. In plaats daarvan kun je met templates ze naar één template kopiëren en vervolgens het template toepassen op zoveel hosts als nodig is.

Wanneer een template aan een host is gekoppeld, worden alle entiteiten (items, triggers, grafieken, enz.) van het template aan de host toegevoegd. Templates worden rechtstreeks aan elke individuele host toegewezen (en niet aan een hostgroep).

Templates worden vaak gebruikt om entiteiten te groeperen voor specifieke services of toepassingen (zoals Apache, MySQL, PostgreSQL, Postfix...) en worden vervolgens toegepast op hosts die die services uitvoeren.

Een ander voordeel van het gebruik van templates is wanneer iets voor alle hosts moet worden gewijzigd. Het wijzigen van iets op het niveau van het template zal de wijziging doorvoeren naar alle gekoppelde hosts.

Templates zijn georganiseerd in template groepen.

Ga verder naar het maken en configureren van een template.