Table of Contents

#10 Meldingen bij evenementen

Overzicht

Als we ervan uitgaan dat we enkele items en triggers hebben geconfigureerd en dat er nu gebeurtenissen plaatsvinden als gevolg van het wijzigen van de status van triggers, is het tijd om enkele acties te overwegen.

In eerste instantie willen we niet de hele tijd naar de lijst met triggers of gebeurtenissen staren. Het zou veel beter zijn om een melding te ontvangen als er iets belangrijks (zoals een probleem) is gebeurd. Bovendien willen we, wanneer er problemen optreden, zien dat alle betrokken personen op de hoogte worden gebracht.

Daarom is het sturen van meldingen een van de belangrijkste acties die Zabbix biedt. Wie en wanneer op de hoogte moet worden gesteld van een bepaalde gebeurtenis kan worden gedefinieerd.

Om meldingen van Zabbix te kunnen verzenden en ontvangen, moet u het volgende doen:

Acties bestaan uit voorwaarden en bewerkingen. In feite worden bewerkingen uitgevoerd wanneer aan bepaalde voorwaarden is voldaan. De twee belangrijkste bewerkingen zijn het verzenden van een bericht (melding) en het uitvoeren van een externe opdracht.

Voor ontdekking en automatische registratie zijn enkele aanvullende bewerkingen beschikbaar. Deze omvatten het toevoegen of verwijderen van een host, het koppelen van een sjabloon, enzovoort.