#1 Bericht verzenden

Overzicht

Een bericht versturen is een van de beste manieren om mensen op de hoogte te stellen van een probleem. Daarom is het een van de belangrijkste acties die door Zabbix worden aangeboden.

Configuratie

Om meldingen van Zabbix te kunnen ontvangen en verzenden, moet je:

Als de melding buiten het Wanneer actief tijdvak plaatsvindt dat is gedefinieerd voor de geselecteerde media in de gebruikersconfiguratie, wordt het bericht niet verzonden.

De standaard triggerprioriteit ('Niet geclassificeerd') moet zijn aangevinkt in de configuratie van gebruikersmedia configuratie als je meldingen wilt ontvangen voor gebeurtenissen anders dan triggers, zoals ontdekkingen, actieve agent-autoregistratie of interne gebeurtenissen.

Zabbix stuurt meldingen alleen naar gebruikers die minimaal 'lees' rechten hebben voor de host die de gebeurtenis heeft gegenereerd. Ten minste één host van een triggeruitdrukking moet toegankelijk zijn.

Je kunt aangepaste scenario's configureren voor het verzenden van berichten met behulp van escalaties.

Om succesvol e-mails van Zabbix te kunnen ontvangen en lezen, moeten e-mailservers/clients het standaard 'SMTP/MIME e-mail'-formaat ondersteunen, omdat Zabbix UTF-8-gegevens verzendt (als het onderwerp alleen ASCII-tekens bevat, wordt het niet UTF-8 gecodeerd). Het onderwerp en de inhoud van het bericht zijn base64-gecodeerd om te voldoen aan de standaard 'SMTP/MIME e-mail'-indeling.

Het berichtlimiet na het uitbreiden van alle macro's is hetzelfde als het berichtlimiet voor Externe opdrachten.

Berichten bijhouden

Je kunt de status van verzonden berichten bekijken in Monitoring → Problemen.

In de kolom Acties kun je samengevatte informatie zien over uitgevoerde acties. Groene getallen vertegenwoordigen verzonden berichten, rode getallen - mislukte berichten. Bezig geeft aan dat een actie is gestart. Mislukt geeft aan dat er geen enkele actie succesvol is uitgevoerd.

Als je op het tijdstip van de gebeurtenis klikt om de details van de gebeurtenis te bekijken, kun je de details van de verzonden (of niet verzonden) berichten vanwege de gebeurtenis zien in het blok Acties.

In Rapporten → Actielogboek zie je details van alle uitgevoerde acties voor de gebeurtenissen waarvoor een actie is geconfigureerd.