Table of Contents

8 Sjablonen

Overzicht

Een sjabloon is een set entiteiten die gemakkelijk kan worden toegepast op: meerdere hosts.

De entiteiten kunnen zijn:

  • items
  • triggers
  • grafieken
  • dashboards
  • detectieregels op laag niveau
  • webscenario's

Omdat veel hosts in het echte leven identiek of redelijk vergelijkbaar zijn, is het volgt natuurlijk dat de verzameling entiteiten (items, triggers, grafieken,...) die u voor één host hebt gemaakt, kan voor velen nuttig zijn. Jij natuurlijk zou ze naar elke nieuwe host kunnen kopiëren, maar dat zou veel handmatig zijn werk. In plaats daarvan kunt u met sjablonen naar één sjabloon kopiëren en dan pas de sjabloon toe op zoveel hosts als nodig is.

Wanneer een sjabloon aan een host is gekoppeld, worden alle entiteiten (items, triggers, grafieken,...) van het sjabloon toegevoegd aan de host. Sjablonen zijn rechtstreeks toegewezen aan elke individuele host (en niet aan een hostgroep).

Sjablonen worden vaak gebruikt om entiteiten te groeperen voor bepaalde diensten of applicaties (zoals Apache, MySQL, PostgreSQL, Postfix...) en dan toegepast op hosts die deze services uitvoeren.

Een ander voordeel van het gebruik van sjablonen is wanneer er iets moet worden gewijzigd voor alle gastheren. Een keer iets wijzigen op sjabloonniveau zal: de wijziging doorgeven aan alle gekoppelde hosts.

Het gebruik van sjablonen is dus een uitstekende manier om iemands werklast te verminderen en het stroomlijnen van de Zabbix-configuratie.

Ga verder naar aanmaken en configureren van een sjabloon.