21 Upgrade notities voor 6.0.11

destructieve veranderingen

Bijwerken van databaseschema

Er is een nieuwe kolom name_upper toegevoegd aan de database tabel items. De kolom bevat een hoofdletterversie van de itemnaam of de naam van de LLD-regel. Deze wijziging is doorgevoerd om het gebruik van de index met een hoofdletterongevoelige zoekopdracht mogelijk te maken voor API-query optimalisatie.

Geoptimaliseerde API-query's

API-databasequery's die worden gebruikt bij het zoeken naar namen in de tabellen hosts en items, zijn geoptimaliseerd en worden nu efficiënter verwerkt. Als gevolg van deze wijziging moeten deterministische triggers worden aangemaakt tijdens een upgrade.

Op MySQL en MariaDB is hiervoor GLOBAL log_bin_trust_function_creators = 1 vereist als binair loggen is ingeschakeld en er geen supergebruikersrechten zijn, en log_bin_trust_function_creators = 1 is niet ingesteld in het MySQL-configuratiebestand. Om de variabele in te stellen via de MySQL-console, voer je het volgende uit:

mysql> SET GLOBAL log_bin_trust_function_creators = 1;

Nadat de upgrade succesvol is voltooid, kan log_bin_trust_function_creators worden uitgeschakeld:

mysql> SET GLOBAL log_bin_trust_function_creators = 0;

Ook voor PostgreSQL en Oracle-databases worden triggers aangemaakt.

Fouten bij JSONPath-analyse

In deze versie treden JSONPath-analysefouten op bij voorloopspaties en lege arrays/objecten. Dit is opgelost in Zabbix 6.0.12.

Evaluatie van AND/OR in LLD-filters

De evaluatie van AND/OR-uitdrukkingen in de filters/overschrijvingen voor low-level discovery kan mislukken in deze versie. Dit is opgelost in Zabbix 6.0.12.