This is a translation of the original English documentation page. Help us make it better.

2 Problemen

Overzicht

In Monitoring → Problemen kun je zien welke problemen je momenteel hebt. Problemen zijn triggers die zich in de "Probleem" toestand bevinden.

Kolom Omschrijving
Tijd Starttijd van het probleem wordt weergegeven.
Zwaarte De zwaarte van het probleem wordt weergegeven.
De zwaarte van het probleem is oorspronkelijk gebaseerd op de ernst van de onderliggende probleemtrigger, maar kan na het optreden van het evenement worden bijgewerkt met behulp van het Probleem bijwerken scherm. De kleur van de zwaarte van het probleem wordt gebruikt als celachtergrond tijdens de probleemtijd.
Hersteltijd Oplostijd van het probleem wordt weergegeven.
Status De status van het probleem wordt weergegeven:
Probleem - onopgelost probleem
Opgelost - recent opgelost probleem. Je kunt recent opgeloste problemen verbergen met behulp van het filter.
Nieuwe en recent opgeloste problemen knipperen gedurende 2 minuten. Opgeloste problemen worden in totaal 5 minuten weergegeven. Beide van deze waarden zijn configureerbaar in BeheerAlgemeenOpties voor het weergeven van triggers.
Info Er wordt een groen informatieteken weergegeven als een probleem wordt gesloten door globale correlatie of handmatig bij het bijwerken van het probleem. Als je met de muis over het pictogram beweegt, worden er meer details weergegeven:
info.png
Het volgende pictogram wordt weergegeven als een onderdrukt probleem wordt getoond (zie de Onderdrukte problemen tonen optie in het filter). Als je met de muis over het pictogram beweegt, worden er meer details weergegeven:
Host De host van het probleem wordt weergegeven.
Probleem De naam van het probleem wordt weergegeven.
De naam van het probleem is gebaseerd op de naam van de onderliggende probleemtrigger.
Macro's in de triggernaam worden opgelost op het moment van het optreden van het probleem en de opgeloste waarden worden niet meer bijgewerkt.
Let op dat het mogelijk is om de probleemnaam aan te vullen met operationele gegevens die enkele laatste itemwaarden tonen.
Als je op de probleemnaam klikt, wordt het gebeurtenismenu weergegeven.
Als je met de muis over het pictogram na de probleemnaam zweeft, wordt de triggertekst weergegeven (voor die problemen die dit hebben).
Operationele gegevens Operationele gegevens worden weergegeven met de laatste itemwaarden.
Operationele gegevens kunnen een combinatie zijn van tekst en itemwaardemacro's indien geconfigureerd op triggerniveau. Als er geen operationele gegevens zijn geconfigureerd op triggerniveau, worden de laatste waarden van alle items uit de expressie weergegeven.
Deze kolom wordt alleen weergegeven als Apart is geselecteerd voor Operationele gegevens weergeven in het filter.
Duur De probleemduur wordt weergegeven.
Zie ook: Negatieve probleemduur
Ack De bevestigingsstatus van het probleem wordt weergegeven:
Ja - groene tekst die aangeeft dat het probleem is bevestigd. Een probleem wordt als bevestigd beschouwd als alle gebeurtenissen ervoor zijn bevestigd.
Nee - een rode link die duidt op onbevestigde gebeurtenissen.
Als je op de link klikt, kom je op het probleem bijwerken scherm waar verschillende acties kunnen worden ondernomen met betrekking tot het probleem, inclusief commentaar geven en bevestigen van het probleem.
Acties De geschiedenis van activiteiten over het probleem wordt weergegeven met symbolische pictogrammen:
icon_comment.png - er zijn opmerkingen gemaakt. Het aantal opmerkingen wordt ook weergegeven.
icon_sev_up1.png - de zwaarte van het probleem is verhoogd (bijv. Informatie → Waarschuwing)
icon_sev_down1.png - de zwaarte van het probleem is verlaagd (bijv. Waarschuwing → Informatie)
icon_severity_back.png - de zwaarte van het probleem is veranderd, maar is teruggekeerd naar het oorspronkelijke niveau (bijv. Waarschuwing → Informatie → Waarschuwing)
icon_actions.png - er zijn acties ondernomen. Het aantal acties wordt ook weergegeven.
icon_actions_progress1.png - er zijn acties ondernomen, waarvan ten minste één in uitvoering is. Het aantal acties wordt ook weergegeven.
icon_actions_failed.png - er zijn acties ondernomen, waarvan ten minste één is mislukt. Het aantal acties wordt ook weergegeven.
Als je met de muis over de pictogrammen rolt, worden pop-ups weergegeven met details over de activiteit. Zie details bekijken om meer te weten te komen over de pictogrammen die worden gebruikt in de pop-up voor ondernomen acties.
Tags Tags worden weergegeven (indien aanwezig).
Bovendien kunnen tags van een extern ticketsysteem ook worden weergegeven (zie de Proces tags optie bij het configureren van webhooks).

Operationele gegevens van problemen

Het is mogelijk om operationele gegevens weer te geven voor huidige problemen, dat wil zeggen, de laatste itemwaarden in tegenstelling tot de itemwaarden op het moment van het probleem.

De weergave van operationele gegevens kan worden geconfigureerd in het filter van MonitoringProblemen of in de configuratie van de betreffende dashboardwidget, door een van de drie opties te selecteren:

  • Geen - er worden geen operationele gegevens weergegeven
  • Apart - operationele gegevens worden weergegeven in een aparte kolom

  • Met probleemnaam - operationele gegevens worden toegevoegd aan de probleemnaam en tussen haakjes. Operationele gegevens worden alleen toegevoegd aan de probleemnaam als het veld Operationele gegevens niet leeg is in de triggerv configuratie.

De inhoud van operationele gegevens kan worden geconfigureerd bij elke trigger, in het veld Operationele gegevens. Dit veld accepteert een willekeurige tekenreeks met macro's, het belangrijkste is de macro {ITEM.LASTVALUE<1-9>}.

{ITEM.LASTVALUE<1-9>} in dit veld zal altijd worden opgelost naar de laatste waarden van items in de triggere expressie. {ITEM.VALUE<1-9>} in dit veld zal worden opgelost naar de itemwaarden op het moment van de statuswijziging van de trigger (dwz verandering naar probleem, verandering naar OK, handmatig gesloten door een gebruiker of gesloten door correlatie).

Negatieve probleemduur

Het is eigenlijk mogelijk in enkele veelvoorkomende situaties om een negatieve probleemduur te hebben, dat wil zeggen wanneer de oplostijd van het probleem eerder is dan de creatietijd van het probleem, bijvoorbeeld:

  • Als een bepaalde host wordt bewaakt door een proxy en er treedt een netwerkfout op, waardoor er een tijdlang geen gegevens van de proxy worden ontvangen, zal de nodata(/host/key) trigger door de server worden geactiveerd. Wanneer de verbinding hersteld is, ontvangt de server itemgegevens van de proxy met een tijd uit het verleden. Vervolgens wordt het nodata(/host/key) probleem opgelost en krijgt het een negatieve probleemduur.
  • Wanneer itemgegevens die het probleemgebeurtenis oplossen, worden verzonden door de Zabbix-zender en een tijdstempel bevatten dat eerder is dan de creatietijd van het probleem, zal ook een negatieve probleemduur worden weergegeven.

Een negatieve probleemduur heeft geen invloed op de SLA-berekening of het Beschikbaarheidsrapport van een specifieke trigger op enige manier; het vermindert noch breidt de probleemtijd uit.

Opties voor massabewerking

Knoppen onder de lijst bieden enkele opties voor massabewerking:

  • Massa-update - update de geselecteerde problemen door naar het probleem bijwerken scherm te gaan

Om deze optie te gebruiken, vink de selectievakjes aan voor de desbetreffende problemen, klik vervolgens op de knop Massa-update.

Knoppen

De knop aan de rechterkant biedt de volgende optie:

Exporteer inhoud van alle pagina's naar een CSV-bestand.

Knoppen voor weergavemodus, die gemeenschappelijk zijn voor alle secties, worden beschreven op de Monitoring pagina.

Gebruik van filter

Je kunt het filter gebruiken om alleen de problemen weer te geven waarin je geïnteresseerd bent. Voor betere zoekprestaties wordt data gezocht met onopgeloste macros.

Het filter bevindt zich boven de tabel. Favoriete filterinstellingen kunnen worden opgeslagen als tabbladen en vervolgens snel worden geopend door te klikken op de tabbladen boven het filter.

Parameter Omschrijving
Weergeven Filter op probleemstatus:
Recente problemen - onopgeloste en recent opgeloste problemen worden weergegeven (standaard)
Problemen - onopgeloste problemen worden weergegeven
Geschiedenis - geschiedenis van alle gebeurtenissen wordt weergegeven
Hostgroepen Filter op een of meer hostgroepen.
Het specificeren van een bovenliggende hostgroep selecteert impliciet alle geneste hostgroepen.
Hosts Filter op een of meer hosts.
Triggers Filter op een of meer triggers.
Probleem Filter op probleemnaam.
Zwaarte Filter op trigger (probleem) zwaarte.
Leeftijd minder dan Filter op hoe oud het probleem is.
Hostinventaris Filter op inventaristype en waarde.
Tags Filter op gebeurtenis tag naam en waarde. Het is mogelijk om specifieke tags en tagwaarden op te nemen en uit te sluiten. Er kunnen verschillende voorwaarden worden ingesteld. Tag naam overeenkomst is altijd hoofdlettergevoelig.
Voor elke voorwaarde zijn verschillende operatoren beschikbaar:
Bestaat - de opgegeven tagnaam opnemen
Gelijk aan - de opgegeven tagnaam en waarden opnemen (hoofdlettergevoelig)
Bevat - de opgegeven tagnaam opnemen waarbij de tagwaarden de ingevoerde string bevatten (subreeks match, hoofdletterongevoelig)
Bestaat niet - de opgegeven tagnaam uitsluiten
Niet gelijk aan - de opgegeven tagnaam en waarden uitsluiten (hoofdlettergevoelig)
Bevat niet - de opgegeven tagnaam uitsluiten waarbij de tagwaarden de ingevoerde string bevatten (subreeks match, hoofdletterongevoelig)
Er zijn twee berekeningstypen voor voorwaarden:
En/Of - alle voorwaarden moeten worden voldaan, voorwaarden met dezelfde tagnaam worden gegroepeerd door de Of-voorwaarde
Of - het is voldoende als één voorwaarde wordt voldaan
Als er wordt gefilterd, worden de hier gespecificeerde tags samen met het probleem weergegeven, tenzij dit wordt overschreven door de Tag weergaveprioriteit (zie hieronder) lijst.
Tags weergeven Selecteer het aantal weergegeven tags:
Geen - geen Tags kolom in Monitoring → Problemen
1 - Tags kolom bevat één tag
2 - Tags kolom bevat twee tags
3 - Tags kolom bevat drie tags
Om alle tags voor het probleem te zien, beweeg je de muis over het pictogram met de drie puntjes.
Tagnaam Selecteer de weergavemodus van de tagnaam:
Volledig - tagnamen en waarden worden volledig weergegeven
Vereenvoudigd - tagnamen worden verkort tot 3 symbolen; tagwaarden worden volledig weergegeven
Geen - alleen tagwaarden worden weergegeven; geen namen
Tag weergaveprioriteit Voer de tag weergaveprioriteit in voor een probleem, als een lijst van tags gescheiden door komma's (bijvoorbeeld: Diensten,Toepassingen,Toepassing). Alleen tagnamen moeten worden gebruikt, geen waarden. De tags van deze lijst worden altijd eerst weergegeven, waardoor de natuurlijke volgorde op alfabet wordt overschreven.
Operationele gegevens weergeven Selecteer de modus voor het weergeven van operationele gegevens:
Geen - er worden geen operationele gegevens weergegeven
Apart - operationele gegevens worden weergegeven in een aparte kolom
Met probleemnaam - operationele gegevens worden toegevoegd aan de probleemnaam, tussen haakjes voor de operationele gegevens
Onderdrukte problemen weergeven Markeer het selectievakje om problemen weer te geven die anders onderdrukt zouden worden (niet weergegeven) vanwege hostonderhoud.
Compacte weergave Markeer het selectievakje om compacte weergave in te schakelen.
Details weergeven Markeer het selectievakje om de onderliggende triggerexpressies van de problemen weer te geven. Uitgeschakeld als het selectievakje Compacte weergave is aangevinkt.
Alleen onbevestigde weergeven Markeer het selectievakje om alleen onbevestigde problemen weer te geven.
Tijdlijn weergeven Markeer het selectievakje om de visuele tijdlijn en groepering weer te geven. Uitgeschakeld als het selectievakje Compacte weergave is aangevinkt.
Volledige rij markeren Markeer het selectievakje om de volledige regel voor onopgeloste problemen te markeren. De kleur van de probleemzwaarte wordt gebruikt voor markeren.
Alleen ingeschakeld als het selectievakje Compacte weergave is aangevinkt in de standaard blauwe en donkere thema's. Volledige rij markeren is niet beschikbaar in de hoog-contrast thema's.
Tabbladen voor favoriete filters

Vaak gebruikte sets filterparameters kunnen worden opgeslagen in tabbladen.

Om een nieuwe set filterparameters op te slaan, open het hoofdtabblad en configureer de filterinstellingen, druk dan op de knop Opslaan als. In een nieuw pop-upvenster, definieer Filtereigenschappen.

problem_filter0.png

Parameter Omschrijving
Naam De naam van het filter die wordt weergegeven in de tabbladlijst.
Aantal records weergeven Aanvinken als je het aantal problemen naast de naam van het tabblad wilt weergeven.
Aangepaste tijdsperiode instellen Aanvinken om een specifieke standaard tijdsperiode in te stellen voor deze filter set. Als dit is ingesteld, kun je de tijdsperiode voor dit tabblad alleen wijzigen door de filterinstellingen bij te werken. Voor tabbladen zonder aangepaste tijdsperiode kan het tijdsbereik worden gewijzigd door op de tijdsselectieknop te drukken in de rechterbovenhoek (de naam van de knop hangt af van het geselecteerde tijdsinterval: Deze week, Laatste 30 minuten, Gisteren, enz.).
Deze optie is alleen beschikbaar voor filters in Monitoring→Problemen.
Van/Tot Begin en eind van de tijdsperiode in absolute (Y-m-d H:i:s) of relatieve tijdsnotatie (now-1d). Beschikbaar als Aangepaste tijdsperiode instellen is aangevinkt.

Nadat het is opgeslagen, wordt de filter gemaakt als een filtertabblad met een naam en meteen geactiveerd.

Om de filtereigenschappen van een bestaande filter te bewerken, klik je op het tandwielpictogram naast de naam van het actieve tabblad.

problem_filter2.png

Opmerkingen:

  • Om het filtergebied te verbergen, klik je op de naam van het huidige tabblad. Klik nogmaals op de naam van het actieve tabblad om het filtergebied weer te openen.
  • Toetsenbordnavigatie wordt ondersteund: gebruik pijlen om tussen tabbladen te schakelen, druk op Enter om te openen.
  • De knoppen links/rechts boven het filter kunnen worden gebruikt om tussen opgeslagen filters te schakelen. Als alternatief opent de knop die naar beneden wijst een vervolgkeuzemenu met alle opgeslagen filters en kun je klikken op degene die je nodig hebt.
  • Filtertabbladen kunnen worden herschikt door te slepen en neer te zetten.
  • Als de instellingen van een opgeslagen filter zijn gewijzigd (maar niet zijn opgeslagen), wordt er een groene stip weergegeven na de filternaam. Klik op de knop Bijwerken, die in plaats van de knop Opslaan als wordt weergegeven, om de filter aan te passen aan de nieuwe instellingen.
  • De huidige filterinstellingen worden onthouden in het gebruikersprofiel. Wanneer de gebruiker de pagina opnieuw opent, zullen de filterinstellingen hetzelfde zijn gebleven.

Om filters te delen, kopieer en stuur anderen een URL van een actieve filter. Na het openen van deze URL kunnen andere gebruikers deze set parameters opslaan als een permanent filter in hun Zabbix-account.
Zie ook: Paginaparameters.

Filterknoppen
filter_apply.png Toegepaste filtercriteria toepassen (zonder opslaan).
filter_reset.png Huidige filter resetten en terugkeren naar opgeslagen parameters van het huidige tabblad. Op het hoofdtabblad wordt hiermee de filter gewist.
filter_save_as.png Huidige filterparameters opslaan in een nieuw tabblad. Alleen beschikbaar op het hoofdtabblad.
filter_update.png Tabbladparameters vervangen door de momenteel gespecificeerde parameters. Niet beschikbaar op het hoofdtabblad.

Gebeurtenismenu

Klikken op de probleemnaam opent het gebeurtenismenu:

Het gebeurtenismenu biedt de mogelijkheid om:

  • de problemen van de trigger te filteren
  • toegang te krijgen tot de triggerconfiguratie
  • toegang te krijgen tot een eenvoudige grafiek/itemgeschiedenis van het onderliggende item(s)
  • toegang te krijgen tot een extern ticket van het probleem (indien geconfigureerd, zie de Gebeurtenismenu-item opnemen optie bij het configureren van webhooks)
  • wereldwijde scripts uitvoeren (deze scripts moeten hun reikwijdte hebben gedefinieerd als 'Handmatige gebeurtenisactie'). Deze functie kan handig zijn voor het uitvoeren van scripts die worden gebruikt voor het beheren van probleemtickets in externe systemen.

Details bekijken

De tijden voor het starten en herstellen van een probleem in Monitoring → Problemen zijn links. Als je erop klikt, worden meer details van de gebeurtenis geopend.

Let op hoe de ernst van het probleem verschilt voor de trigger en de probleemgebeurtenis - voor de probleemgebeurtenis is deze bijgewerkt met behulp van het Probleem bijwerken scherm.

In de lijst met acties worden de volgende pictogrammen gebruikt om het type activiteit aan te geven:

  • icon_generated.png - probleemgebeurtenis gegenereerd
  • icon_message.png - bericht verzonden
  • icon_acknowledged.png - probleemgebeurtenis erkend
  • icon_unacknowledged.png - probleemgebeurtenis niet erkend
  • icon_comment2.png - er is een opmerking toegevoegd
  • icon_sev_up1.png - probleemernst is verhoogd (bijv. Informatie → Waarschuwing)
  • icon_sev_down1.png - probleemernst is verlaagd (bijv. Waarschuwing → Informatie)
  • icon_severity_back.png - de ernst van het probleem is gewijzigd, maar is teruggekeerd naar het oorspronkelijke niveau (bijv. Waarschuwing → Informatie → Waarschuwing)
  • icon_remote.png - er is een externe opdracht uitgevoerd
  • icon_recovery.png - probleemgebeurtenis is hersteld
  • icon_closed.png - het probleem is handmatig gesloten