2 Nieuwe host

Overzicht

In deze sectie leert u hoe u een nieuwe host kunt instellen.

Een host in Zabbix is een netwerkelement (fysiek, virtueel) dat u wilt monitoren. De definitie van wat een "host" kan zijn in Zabbix is vrij flexibel. Het kan een fysieke server zijn, een netwerkswitch, een virtuele machine of een bepaalde applicatie.

Host toevoegen

Informatie over geconfigureerde hosts in Zabbix is beschikbaar in Configuratie → Hosts en MonitoringHosts. Er is al een vooraf gedefinieerde host genaamd "Zabbix server", maar we willen leren hoe we een andere host kunnen toevoegen.

Om een nieuwe host toe te voegen, klik op Maak host aan. Hiermee opent u een host configuratie formulier.

Alle verplichte invoervelden zijn gemarkeerd met een rode asterisk.

Het absolute minimum dat u hier moet invoeren is:

Hostnaam

  • Voer een hostnaam in. Alfanumerieke tekens, spaties, punten, streepjes en underscores zijn toegestaan.

Groepen

  • Selecteer een of meerdere bestaande groepen door op de Selecteer knop te klikken, of voer een niet-bestaande groepsnaam in om een nieuwe groep aan te maken.

Alle toegangsrechten worden toegewezen aan hostgroepen, niet individuele hosts. Daarom moet een host minstens tot één groep behoren.

Interfaces: IP-adres

  • Hoewel dit technisch gezien geen verplicht veld is, is een hostinterface noodzakelijk voor het verzamelen van bepaalde statistieken. Om passieve Zabbix-agentcontroles te gebruiken, specificeert u het IP of DNS van de agent in dit veld. Merk op dat u ook het IP of DNS van de Zabbix-server moet specificeren in de configuratie van de Zabbix-agent in de 'Server' -richtlijn. Als de Zabbix-agent en de Zabbix-server op dezelfde machine zijn geïnstalleerd, moet u hetzelfde IP/DNS op beide plaatsen specificeren.

Andere opties kunnen voor nu op hun standaardwaarden blijven.

Klik op Toevoegen wanneer u klaar bent. Uw nieuwe host zou zichtbaar moeten zijn in de lijst met hosts.

De kolom Beschikbaarheid bevat indicatoren van de beschikbaarheid van de host per elke interface. U heeft een Zabbix-agent-interface gedefinieerd, dus u kunt het icoon voor agentbeschikbaarheid (met "ZBX" erop) gebruiken om de hostbeschikbaarheid te begrijpen:

  • icon_zbx_gray.png - de status van de host is nog niet vastgesteld; er is nog geen controle van statistieken uitgevoerd
  • icon_zbx_green.png - de host is beschikbaar, een controle van statistieken is succesvol geweest
  • icon_zbx_red.png - de host is niet beschikbaar, een controle van statistieken is mislukt (beweeg de muis cursor over het icoon om het foutbericht te zien). Er kan een fout zijn in de communicatie, mogelijk veroorzaakt door onjuiste interface referenties. Controleer of de Zabbix-server actief is en probeer de pagina later opnieuw te verversen.