6 Nieuw template

Overzicht

In deze sectie leert u hoe u een template kan opzetten.

Eerder hebben we al geleerd hoe we een item en trigger kunnen opzetten en hoe we een probleem notificatie voor een host kunnen krijgen.

Hoewel al deze steppen op zichzelf een groot stuk flexibiliteit toevoegen, het kan erop lijken dat een heleboel stappen nodig zijn voor, bijvoorbeeld, hosts.

Dit is waar we templates gebruiken. Templates laten ons een groep maken van items, triggers en andere entiteiten zodat we die later weer kunnen gebruiken door ze met een enkele actie op meerdere hosts toe te voegen.

Wanneer een template aan een host gekoppeld wordt, dan krijgt de host alle entiteiten mee van het template. Zo kunnen we dus eigenlijk een boel checks erg snel toevoegen.

Template toevoegen

Om te beginnen met werken aan sjablonen, moeten we eerst een sjabloon maken. Ga hiervoor naar Configuratie → Sjablonen en klik op Sjabloon maken. Dit geeft ons een formulier voor sjabloongegevens weer.

Alle verplichte invoervelden zijn gemarkeerd met een rode asterisk.

De vereiste parameters die hier moeten worden ingevoerd zijn:

Sjabloonnaam

  • Voer een sjabloonnaam in. Alfanumerieke tekens, spaties en underscores zijn toegestaan.

Groepen

  • Selecteer één of meerdere groepen door op de knop Selecteren te klikken. De sjabloon moet tot een groep behoren.

Klik vervolgens op Toevoegen. Je nieuwe sjabloon zou zichtbaar moeten zijn in de lijst met sjablonen.

Zoals je kunt zien, is het sjabloon aanwezig, maar er staat nog niets in - geen items, triggers of andere entiteiten.

Item aan sjabloon toevoegen

Om een item aan het sjabloon toe te voegen, ga naar de lijst met items voor 'Nieuwe host'. Ga naar Configuratie → Hosts en klik op Items naast 'Nieuwe host'.

Doe dan het volgende:

  • Markeer het selectievakje van het item 'CPU-belasting' in de lijst
  • Klik op Kopiëren onder de lijst
  • Selecteer het sjabloon om het item naartoe te kopiëren

Alle verplichte invoervelden zijn gemarkeerd met een rode asterisk.

  • Klik op Kopiëren

Als je nu naar Configuratie → Sjablonen gaat, zou 'Nieuw sjabloon' één nieuw item moeten bevatten.

We stoppen voorlopig bij één item, maar op dezelfde manier kun je andere items, triggers of andere entiteiten aan het sjabloon toevoegen totdat het een redelijk complete set van entiteiten is voor een bepaald doel (bijvoorbeeld het bewaken van een besturingssysteem of het bewaken van een enkele toepassing).

Sjabloon koppelen aan host

Met een sjabloon gereed, hoef je het alleen nog maar aan een host toe te voegen. Ga hiervoor naar Configuratie → Hosts, klik op 'Nieuwe host' om het eigenschappenformulier te openen en zoek het veld Sjablonen.

Begin met typen van Nieuw sjabloon in het veld Sjablonen. De naam van het sjabloon dat we hebben gemaakt, zou in de keuzelijst moeten verschijnen. Scroll naar beneden om het te selecteren. Je ziet dat het verschijnt in het veld Sjablonen.

Klik op Bijwerken in het formulier om de wijzigingen op te slaan. Het sjabloon is nu aan de host toegevoegd, samen met alle entiteiten die het bevat.

Zoals je misschien al had geraden, kan dit op dezelfde manier worden toegepast op elke andere host. Eventuele wijzigingen in de items, triggers en andere entiteiten op sjabloonniveau worden doorgevoerd naar de hosts waaraan het sjabloon is gekoppeld.

Voorgedefinieerde sjablonen koppelen aan hosts

Zoals je wellicht hebt opgemerkt, wordt Zabbix geleverd met een reeks voorgedefinieerde sjablonen voor verschillende besturingssystemen, apparaten en toepassingen. Om heel snel te beginnen met monitoring, kun je het juiste sjabloon aan een host koppelen, maar wees ervan bewust dat deze sjablonen moeten worden afgestemd op jouw omgeving. Sommige controles zijn mogelijk niet nodig en de poll-intervallen kunnen veel te frequent zijn.

Meer informatie over sjablonen is beschikbaar.