18 Wat is er nieuw in Zabbix 6.0.13

Afbreken van wijzigingen

Versiebeheer van loadable plugins

Loadable plugins voor Zabbix agent 2 gebruiken nu hetzelfde versiebeheersysteem als Zabbix zelf. De volgende versiewijzigingen zijn doorgevoerd:

 • MongoDB 1.2.0 -> MongoDB 6.0.13
 • PostgreSQL 1.2.1 -> PostgreSQL 6.0.13

Deze plugins worden ondersteund voor elke kleine versie van Zabbix 6.0. Houd er rekening mee dat het broncode-opslagplaats voor elke plugin nu een speciale release/6.0 branch bevat (voorheen was er alleen een master branch).

Ondersteuning voor MariaDB 10.10

De maximale ondersteunde versie voor MariaDB is nu 10.10.X.

Configuratie import

Eerder zou het importproces mislukken bij een UUID-mismatch van een importeerbare entiteit (hostgroep, item, grafiek, enz.). Bijvoorbeeld, het was niet mogelijk om een hostgroep te importeren als er al een hostgroep met dezelfde naam op de host bestond.

In de nieuwe versie zal de import niet mislukken vanwege een UUID-mismatch; in plaats daarvan wordt de entiteit gematcht aan de hand van unieke criteria zoals entiteits-ID (naam). De entiteit wordt geïmporteerd en de UUID wordt bijgewerkt naar de UUID van de geïmporteerde entiteit.

In een andere verbetering, wanneer template-koppeling wordt verwijderd (de optie Verwijder ontbrekende voor template-koppeling) via de geïmporteerde template of host, worden de geërfde entiteiten van de niet-gekoppelde template niet langer verwijderd (de template wordt niet verwijderd, alleen ontkoppeld), tenzij deze entiteiten ontbreken in het importbestand en de optie Verwijder ontbrekende voor de specifieke entiteit is gemarkeerd.

Als gevolg van deze wijziging wordt het waarschuwingsbericht bij het markeren van de optie Verwijder ontbrekende voor template-koppeling niet langer weergegeven.

Vraag afzonderlijke tablespaces op in Oracle-databases met Zabbix agent 2

De volgende Zabbix agent 2 items, ondersteund voor de Oracle-plugin, hebben nu aanvullende optionele parameters:

 • oracle.diskgroups.stats[<bestaandeParameters>,<diskgroup>]
 • oracle.archive.info[<bestaandeParameters>,<destination>]
 • oracle.cdb.info[<bestaandeParameters>,<database>]
 • oracle.pdb.info[<bestaandeParameters>,<database>]
 • oracle.ts.stats[<bestaandeParameters>,<tablespace>,<type>]

Deze parameters maken het mogelijk om afzonderlijke instanties van gegevens op te vragen in plaats van alle gegevens, wat de prestaties verbetert.

Extra informatie ophalen met docker.container_info[]

Het docker.container_info[] Zabbix agent 2 item ondersteunt nu de optie om zowel gedeeltelijke (korte) als volledige low-level informatie over een Docker-container op te halen.

Runtime-opdrachten voor profileren

Er zijn runtime-opdrachten voor profileren toegevoegd aan Zabbix-server en Zabbix-proxy.

 • prof_enable - profileren inschakelen
 • prof_disable - profileren uitschakelen

Profilering kan per server-/proxy-proces worden ingeschakeld. Ingeschakelde profilering biedt details van alle rwlocks/mutexes op functienaam.

Zie ook:

HMAC-functie voor JavaScript

Er is een nieuwe functie toegevoegd aan de JavaScript-engine waarmee je een HMAC-hash kunt teruggeven:

 • hmac('<hash-type>', sleutel, string)

Dit is handig voor gevallen waarin een hash-based message authentication code (HMAC) vereist is voor het ondertekenen van verzoeken. MD5- en SHA256-hash-types worden ondersteund, bijvoorbeeld:

 • hmac('md5', sleutel, string)
 • hmac('sha256', sleutel, string)

Sjablonen

Nieuwe sjablonen zijn beschikbaar:

 • AWS EC2 via HTTP
 • AWS via HTTP
 • AWS RDS-instantie via HTTP
 • AWS S3-bucket via HTTP
 • Azure via HTTP
 • Control-M-server via HTTP
 • Control-M Enterprise Manager via HTTP
 • Veeam Backup Enterprise Manager via HTTP
 • Veeam Backup and Replication via HTTP

Bekijk de installatie-instructies voor HTTP-sjablonen.

Het sjabloon Oracle via Zabbix agent 2 is bijgewerkt (meerdere statische items zijn verwijderd; meerdere item-prototypen zijn toegevoegd) volgens de wijzigingen die zijn aangebracht in meerdere Zabbix agent 2 items.

Voor meer informatie over de updates, zie Sjabloonwijzigingen.

Je kunt deze sjablonen verkrijgen:

 • In ConfiguratieSjablonen bij nieuwe installaties;
 • Als je aan het upgraden bent van eerdere versies, kun je nieuwe sjablonen downloaden vanuit de Zabbix Git repository of ze vinden in de zabbix/templates map van de nieuwste gedownloade Zabbix-versie. Vervolgens kun je ze handmatig importeren in Zabbix door naar ConfiguratieSjablonen te gaan.

Ondersteuning voor TimescaleDB 2.9

De maximale ondersteunde versie voor TimescaleDB is nu 2.9.

Webhook-integraties

Een nieuwe mediatype genaamd LINE is nu beschikbaar, waarmee je de webhook functie kunt gebruiken om meldingen over Zabbix-gebeurtenissen naar de LINE messenger te sturen.

Talen in de gebruikersinterface

De talen Catalaans en Roemeens zijn nu beschikbaar in de gebruikersinterface.

Bijgewerkte Go-bibliotheek voor Windows

De Go-bibliotheek die door Zabbix Agent 2 wordt gebruikt in combinatie met MongoDB- of PostgreSQL-plugins om Windows te monitoren, is nu github.com/Microsoft/go-winio, versie 0.6.0 (voorheen github.com/natefinch/npipe). Zie ook Go-bibliotheken, Afhankelijkheden van de MongoDB-plugin, en Afhankelijkheden van de PostgreSQL-plugin.

Verhoogde limiet voor open bestandsbeschrijvers voor Zabbix Agent 2

Het systemd-servicebestand dat wordt meegeleverd in Zabbix Agent 2-pakketten verklaart nu de limiet voor het aantal open bestandsbeschrijvers als 8196. Eerder werd de standaard systeemlimiet van 1024 gebruikt. De nieuwe limiet is voldoende voor de standaardconfiguratie van Zabbix Agent 2. Als je een niet-standaard agent 2-configuratie hebt, bijvoorbeeld als je extra plugins of uitgebreide functies gebruikt, moet deze limiet mogelijk handmatig verder worden verhoogd. In dat geval pas je de parameter LimitNOFILE aan in het systemd-unitbestand aan.