3 Nieuw item

Overzicht

In dit gedeelte leer je hoe je een item kunt instellen.

Items vormen de basis voor het verzamelen van gegevens in Zabbix. Zonder items zijn er geen gegevens, omdat alleen een item een enkele metriek definieert of welk soort gegevens er van een host moeten worden verzameld.

Item toevoegen

Alle items zijn gegroepeerd rond hosts. Daarom gaan we om een voorbeelditem te configureren naar Configuratie → Hosts en zoeken we de 'Nieuwe host' die we hebben aangemaakt.

Klik op de link Items in de rij van 'Nieuwe host' en klik vervolgens op Item aanmaken. Dit geeft ons een formulier voor het definiëren van een item.

nieuw_item

Alle verplichte invoervelden zijn gemarkeerd met een rood asterisk.

Voor ons voorbeelditem zijn de essentiële gegevens om in te voeren:

Naam

  • Voer CPU-load in als waarde. Dit is de naam van het item die wordt weergegeven in lijsten en elders.

Sleutel

  • Voer handmatig system.cpu.load in als waarde. Dit is de technische naam van een item die het type informatie identificeert dat zal worden verzameld. De specifieke sleutel is slechts een van de vooraf gedefinieerde sleutels die bij de Zabbix-agent worden geleverd.

Type informatie

  • Deze eigenschap definieert het formaat van de verwachte gegevens. Voor de sleutel system.cpu.load zal dit veld automatisch worden ingesteld op Numeriek (float).

Je wilt misschien ook het aantal dagen verminderen dat itemgeschiedenis wordt bewaard, tot 7 of 14 dagen. Dit is een goede praktijk om de database te ontlasten van het bewaren van veel historische waarden.

Andere opties voldoen voor nu aan hun standaardwaarden.

Klik op Toevoegen wanneer je klaar bent. Het nieuwe item moet verschijnen in de lijst met items. Klik op Details boven de lijst om te bekijken wat er precies is gedaan.

item_aangemaakt

Gegevens bekijken

Met een item gedefinieerd, ben je misschien benieuwd of het daadwerkelijk gegevens verzamelt. Ga hiervoor naar Monitoring → Laatste gegevens, selecteer 'Nieuwe host' in de filter en klik op Toepassen.

laatste_gegevens

Dat gezegd hebbende, kan het tot 60 seconden duren voordat de eerste gegevens binnenkomen. Dit is standaard hoe vaak de server configuratiewijzigingen leest en nieuwe items oppikt om uit te voeren.

Als je geen waarde ziet in de kolom 'Wijziging', is er misschien tot nu toe maar één waarde ontvangen. Wacht nog 30 seconden tot er een andere waarde binnenkomt.

Als je de informatie over het item niet ziet zoals op de screenshot, zorg er dan voor dat:

  • je de velden 'Sleutel' en 'Type informatie' van het item exact hebt ingevuld zoals op de screenshot;
  • zowel de agent als de server actief zijn;
  • de hoststatus 'Ingeschakeld' is en het beschikbaarheidspictogram groen is;
  • een host is geselecteerd in de hostfilter;
  • het item is ingeschakeld.
Grafieken

Nadat het item een tijdje heeft gewerkt, is het misschien tijd om iets visueels te bekijken. Eenvoudige grafieken zijn beschikbaar voor elk bewaakt numeriek item zonder extra configuratie. Deze grafieken worden tijdens runtime gegenereerd.

Om de grafiek te bekijken, ga naar Monitoring → Laatste gegevens en klik op de 'Grafiek'-link naast het item.

eenvoudige_grafiek